Как да подбираме най-подходящата риза за нашия силует?

Как да подбираме най-подходящата риза за нашия силует?

14.11.2019

Практични съвети за господата, които искат да намерят перфектната риза

Ризата е всекидневна част от мъжкото облекло за една доста голяма част от господата. Тук може и да ви изненадаме малко, но много често те избират риза с един или дори два размера по-голяма от тази, която би била подходяща за тях. Оказва се, че купуването на този артикул не е толкова лесна работа и има някои базови неща, на които да обърнем внимание.

Качеството:

Всяка риза, независимо дали е официална или ежедневна, трябва да изглежда добре, да приляга отлично, да издържа на пране и гладене, и да е удобна. Постигането на тази цел зависи в най-голяма степен от качествената материя. Винаги проверявайте етикета, без значение  дали избирате памук, лен или луксозна смес от памук/вълна. Уверете се, че ризата е от 100% естествени влакна. Благодарение на тях, кожата ви ще диша по-лесно, ризата ще пасне по-добре на фигурата ви и ще издържи много по-дълго във времето.

                  Casual Active, Andrews

Копчетата:

Основна цел тук е да се спрете на риза със здраво закопчване, което приляга плътно към тялото и не се отваря безпричинно. Проверете качеството на копчетата. Те трябва да са достатъчно здрави, за да не се скъсат от първия път в бързината на сутрешното обличане. Издърпайте ги внимателно, за да проверите дали са зашити добре. Също така обърнете внимание дали ризата се продава с резервни копчета. Понякога е много полезно и при падането на едно, няма нужда да сменяте всички.

Slim Fit, Teodor

Маншетите:

Никога не пренебрегвайте вида на добре ушитите и съобразени със силуета маншети. Те не се набиват на очи веднага, но в момента, в който сложите сако отгоре, е възможно да придадат страхотен вид, или да развалят цялата визия. При официалните ризи е прието те да се показват само с около 2 см. Могат да бъдат с копчета или ръкавели и това също определя доколко официаллен е видът.

Classic Fit, Teodor

Силуетът:

Идваме и може би до една от най-важните части, когато сме на пазар в търсене на перфектната риза. Качествената и добре ушита риза трябва да е със структуриран силует и всякакви шарки и мотиви да бъдат отлично подравнени в предната и задната част на артикула. Задължително проверявайте шевовете – те трябва да са здрави и стегнати. Огледайте и яката, тъй като там е трудно да се прикрие некачественото шиене. Скъпата и хубава риза трябва винаги да е с яка, която има поддръжка. Това ще задържи формата и ще предотврати смачкването ѝ. Тези държачи се премахват при пране и гладене. За яката също е много важна да приляга добре около врата, без да задушава. За проверка използвайте пръста си – един пръст разстояние между врата и яката е напълно достатъчен.

При ръкавите първо съблюдавайте шевовете в горния край. Ръбът трябва да пасва точно на рамото. Материята не трябва да прекалено стегната, а свободно да пада от рамото към китката. Ризата, която приляга перфектно, позволява лесни движения с ръцете без да се набръчква материята или да ви стяга в зоната подмишниците.

А ето и трита вида силуети, измежду които може да намерите точния:

  • Slim Fit – за атлетични фигури, при които тялото не е толкова мускулесто.
  • Normal Fit – подходящи за по-мускулести фигури
  • Loose Fit – за господата с по-закръглена фигура

Business Regular, Andrews

Шарката:

Цветът на ризата също е доста важен, тъй като особено в бизнес средите, изборът е ограничен и дори леко консервативен:

                     Iventi

  • За строго официални и бизнес събития – залагайте на бяла или синя риза, като най-много може да подберете съвсем дискретно райе
  • За по-небрежни поводи – карирани или такива ризи с по-едро райе
  • За сватби, неформални поводи, свободно време – спокойно може да заложите на всякакви ярки цветове и детайли

Съветът ни е да не купувате риза без да я премерите, тъй като има прекалено много детайли, които могат да развалят цялостния вид. В различните брандове размерите и кройките варират и не разчитайте на единната номерация.

Намери в мола