Грижа за косата през зимата

Грижа за косата през зимата

14.11.2019

През зимните месеци студеното време навън, в съчетание със сухия топъл въздух на закрито, може да увреди косата ви. Най-често това са накъсани и цъфтящи краища, заедно с нежелано начупване. Шапките и качулките, които често слагаме, за да се предпазим от атмосферните условия, също не са най-подходящият аксесоар, когато искаме да запазим прическата си и да поддържаме косата здрава и лъскава.

За този сезон сме ви подготвили насоки, които да ви предпазят от щръкнала и наелектризирана коса.

Използвайте шампоан по-рядко

През зимните месеци кожата ни става още по-суха и люпеща, така че честото миене в никакъв случай няма да помогне. За тези от вас с проблеми като пърхот, препоръчваме използването на специални продукти. Също така, чисто на вътрешна основа ще подейства добре съблюдаването на балансирана диета и редуциране на стреса.

Loreal Professionnel Mythic Oil, Zlatna Ribka

 

Въведете продукт на маслена основа, за да си гарантирате допълнителна хидратация

В затоплените помещения, където прекарваме най-много време, въздухът е прекалено сух, а това изобщо не действа добре на косата. Той предизвиква накъсване и цъфтене на краищата, както и цялостни поражения по текстурата. Единственият начин да се преборим с това е да прибавим допълнителна влага към обичайната си грижа. За зимата заменете хидратиратиращия си продукт с такъв на маслена основа, тъй като той се изпарява по-бавно.

Philip Kingsley Elasticizer, Zlatna Ribka

 

Не пропускайте редовни ежеседмични терапии

Вече достатъчно писахме за вредното влияние на сухия въздух от отоплителните уреди, но дори и да не сте фен на всекидневната грижа, има решение. Изберете си терапия за коса, която да прилагате поне веднъж седмично. Изберете ден, в който душът да е цял ритуал и отделете поне 30 минути, за да престоите с подхранващ и овлажняващ продукт преди шампоана. Ползите за косата ви ще са неимоверни, а резултатите – видими още при първото нанасяне. Хубавото на тези продукти е, че редовната употреба значително подбрява цялостния вид и се отплаща във времето.

Използвайте балсам за справяне със статичното електричество

Щръкналите фини косъмчета са често срещано явление през зимата и то най-често е причинено от сухотата. За да не изпадате в такива ситуации, първо се уверете, че косата ви е добре хидратирана с редовно използване на маски. След това „заключете” влагата в косъма със специален балсам за изглаждане на непокорните коси.

Заменете платинено русата боя с малко по-тъмен нюанс през зимата

Тя може и да стои страхотно на тена и излъчването ви, но е невероятно вредна за косата. Добре е плавно да преминете към няколко тона по-тъмен цвят. Ограничаването максимално на химикалите, които се използват при обезцветяване и третиране, ще подобри нивата на влага и ще намали цъфтежа и накъсването. В случай че не може да се разделите с досегашната си визия, по-добре е да използвате щадящи продукти и винаги да се оставяте на грижите на професионалист.

Намалете тежката топлинна рутина по оформяне на прическата

Цялата тази топлина и сухота води единствено до нацъфтели краища и нарушаване структурата на косъма. Задължително нанасяйте защитни кремове и спрейове преди сушене, а когато може, винаги предпочитайте прически като плитки, конски опашки и небрежни кокове. Те дават възможност на косата малко да си „почине” от цялостната топлинна обработка.

Никога не излизайте навън с мокра коса

Всички бързаме сутринта, но това не е оправдание, за да не отделите достатъчно време за подсушаване на косата си. Оставяме настрана риска от простуда и разболяване, но мократа коса в студено време бързо изпарява влагата и това кара цветът да избледнее още по-бързо.

Подплатете зимната си шапка с коприна или сатен, за да спрете накъсването на косъма

Вълната, памукът и някои други по-груби тъкани могат да причинят накъсани краища. А за да предпазите текстурата на косата си, специалистите съветват да подплатите шапките си с материи като коприна и сатен. Дори може да го направите сами, използвайки старо парче плат и да го пришиете към шапките, които притежавате. За дамите с току-що изсушена и оформена коса е добре веднага след това да я завият с копринен шал, който ще запази по-дълго формата ѝ.

Milkshake dry shampoo, Zlatna Ribka

Използвайте сух шампоан за обем, ако косата ви се е сплескала

Той може да бъде пръв помощник, особено на тези от вас със склонна към омазняване коса. Имайте предвид, че през зимата шапките допълнително утежняват положението. Сухите шампоани са полезни, защото поддържат структурата на косата по-плътна и придават обем на сплесканите от шапките кичури.

Редовната грижа за косата и кожата гарантирано се отплаща във времето, затова нямате извинение да не започнете още сега!

 

 

Намери в мола