Как да се преборим с напуканите устни?

Как да се преборим с напуканите устни?

07.11.2019

Натуралните и козметични средства, които омекотяват и лекуват възпалените от студа устни

С промяната в температурите и неприятния вятър, характерен за зимните месеци, устните са тези, които най-много страдат от постоянно променящите се атмосферни условия. Кожата им е много по-тънка и по-деликатна от тази на другите части на тялото, а и те са най-пряко изложени, което ги прави склонни към сухота, напукване и лющене. За предотвратяване на такъв тип възпаление се препоръчва използването на хидратиращи, обогатени с масла козметични средствa и естествени овлажнители. В редовете по-долу подбрахме няколко насоки, които могат да бъдат полезни в борбата с вечно сухите и напукани устни. Ключът е да комбинирате както натурални, така и козметични средства, за да не позволявате зоната да се разрани.

Подберете добър балсам за устни

Някои балсами за устни са по-добри от други, но понякога популярните марки е възможно да съдържат съставки, които изсушават устните. Например, много от тях съдържат ментол или подобен аромат на мента. Това може да осигури временно усещане за охлаждане, но ментата е много изсушаваща и впоследствие е може да навреди още повече на устните. По тази причина внимателно четете етикетите и наблюдавайте коя съставка действа добре в конкретния случай.

Най-често срещаните изсушаващи съставки в балсамите за устни включват:

 • ментол
 • камфор
 • фенол

Избягвайте и прекалено ароматизираните продукти за устни, тъй като тези съставки също могат да допринесат за допълнителна дехидратация. Вместо това потърсете балсами, които съдържат успокояващи и хидратиращи съставки, като например:

 • петролеум
 • ланолин
 • пчелен восък
 • серамиди

Опитайте природни съставки за лечение

Има няколко доста ефективни природни средства за напуканите устни – някои от тях може да имате в момента в кухнята си.

За да успокоите и овлажните възпалените устни, нанесете директно върху тях:

 • Алое вера

Този гел се образува вътре в листата на растенията от алое вера. Съдържа витамини, минерали, антиоксиданти и противовъзпалителни съставки, които успокояват и рехидратират увредената кожа.

 • Кокосово масло

Произвежда се от вътрешността на кокосовите орехи и се бори с възпалението. Кокосовото масло е емолиент, което означава, че може да успокои и омекоти кожата.

 • Мед

Той е силно хидратиращ и лекува добре сухи и напукани устни. Медът съдържа антиоксиданти и има антибактериални свойства, които помагат да се предотврати развитието на инфекции при изключително раздразнени устни.

 • Краставица

Тя леко овлажнява устните и съдържа витамини и минерали, които подобряват външния вид. Не е толкова мощно средство.

 • Зелен чай

Богат на антиоксиданти и минерали, зеленият чай съдържа и полифеноли, които намаляват възпалението. Накиснете торбичка зелен чай в топла вода и внимателно я разтрийте върху устните, за да омекне и премахне излишната суха кожа. Тази техника е по-нежна от традиционната ексфолиация.

Ексфолирайте редовно устните си

Напуканите устни са покрити със слой от суха кожа, който може да попречи на лечебните съставки, в балсамите за устни, да достигнат до правилната област. За да го премахнете, може да използвате ексфолианти, които съдържат захар или сода за хляб, за да отстранят нежно тази суха кожа.

Когато пазарувате скраб за устни, потърсете продукти, които съдържат съставки, които ще успокоят и овлажняват устните.

Пийте достатъчно количество вода

Дехидратацията е основен виновник, когато става въпрос за напукани устни. Хората може да не забележат, когато са леко дехидратирани, така че е добра идея да си изградите навик да пиете вода през целия ден. Препоръчителният дневен прием на вода варира в зависимост от много фактори – възраст, човек и ниво на физическа активност.

Използвайте овлажнител за въздух

Прекарването на твърде много време на сух въздух лесно изсмуква влагата от кожата. Това е особено често срещан проблем през зимата. Пиенето на вода е добър начин да поддържате тялото добре хидратирано през цялата година, но през студените месеци това може да не е достатъчно. В затворените помещения е добра идея да ползвате уред за овлажняване на въздуха.

Избягвайте пушенето

Тютюневият дим може да раздразни чувствителната кожа около устните, причинявайки им изсъхване и по-голяма вероятност от напукване.

Не пренебрегвайте никога тази част от тялото си и превърнете грижата за устните в ежедневна рутина. Залагайте на по-богати и овлажняващи формули червила през най-студените дни и задължително ползвайте балсам като нощна грижа.

Правила на промоциятаНамери в мола