Как да изберем часовник за любимия мъж?

Как да изберем часовник за любимия мъж?

30.10.2019

Часовниците винаги са били предпочитан аксесоар за всеки мъж и неслучайно правилото гласи, че джентълменът се познава по няколко неща: часовника, запалката, автомобила и обкръжението. Часовниците в мъжкия стил се използват не само от технологична гледна точка, но и като бижута, част от цялостната визия на господина, който ги носи. Те често са предмети с висока стойност, изработени от благородни метали и в някои среди служат за определяне на социалния статус. Изборът им често е много персонален, защото те могат да бъдат използвани в продължение на десетилетия и дори предавани през поколенията като наследство.

EDOX CO-1 CARBON CHRONOGRAPH AUTOMATIC, TIMELAND

Както сами се досещате, има толкова различни модели на часовници, че понякога ни се струва твърде трудно да изберем най-подходящия. Това е и причината от екипа на Mall Plovdiv да подготвим за вас някои основни насоки, особено когато сте в търсене на артикула, който ще служи вярно дълги години и ще е актуален винаги.

Видове часовници:

Според механизма си часовниците се делят на три вида: механичен, кварцов и електронен. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които ще се опитаме да обобщим в няколко реда.

FESTINA F20478/6, JULIANY

Механичен: Това е първият въведен механизъм, който се е задвижвал от зъбчати колелца. Най-голямото му предимство е, че експлоатационният живот е сравнително дълъг (това може да варира от ползвателя и качеството на поддръжката му) и че включва практична функция за следене фазата на луната. Един от минусите е, че дава отклонения, обикновено в рамките на 5 до 15 секунди на ден.Смята се, че феновете на този тип часовници по-скоро ценят сложната механична структура и културния елемент, който механизмът носи.

Кварцов: Кварцовите часовници се захранват от батерии. Те са изключително точни и достъпни, а и едно от най-големите им предимства, че са издръжливи във времето. Колкото до недостатъците, добре е да им сменяте батерията на всеки 1-2 години. Самият часовник не е толкова безшумен и понякога „тик-так” звукът може да ви подразни.

Електронен: Този вид часовници са най-подходящи за хората, които водят динамичен начин на живот. Те са мощни, а отклонението, което дават, е само в рамките на 10 до 30 секунди годишно. Имат и много полезни функции като компаса например. Минусът отново е, че трябва да подменяте батерията на определено време.

RAYMOND WEIL5580-ST-00508,JULIANY

Избор на материал

Часовниците могат да бъдат изработвани от най-различни материали: чисто злато, позлатено покритие, неръждаема стомана, сплав, титан, гума, керамика. Единствено от личните предпочитания и бюджет зависи на какъв точно ще се спрете. Тези, които са направени от чисто злато, са си истинска инвестиция. Всички останали материали се износват във времето, като някои – по-бързо от другите. Важно е как поддържате часовника и дали го сваляте при дейности, които предизвикват изпотяване или при физическа работа, където е възможно да нараните корпуса и циферблата му. Каучукът е сравнително отскоро използван материал. При него цветовото разнообразие е голямо, но е възможно да предизвика алергии. Керамичните са достъпни и красиви на външен вид, но не са много издръжливи във времето.

Hugo Boss PIONEER Vintage Meets Modern, TIMELAND

Дизайн

За първи часовник (или когато не сте убедени съвсем във вкуса на човека, на когото го подарявате) е най-добре да изберете такъв с елегантен и минималистичен дизайн. Този вид мъжки часовници предполагат универсалност. Те могат да се носят във всяка ситуация или събитие и ще допълнят визията, без значение от стила на носещия ги.

EDOX SKYDIVER MILITARY LIMITED EDITION,TIMELAND

Наличен само в 0/555 бр.

Размер

Що се отнася до избора на подходящ размер, има едно нещо, което винаги трябва да имате предвид – пропорцията. Тя е ключът към избора на часовник, който ще допълва стила и няма да изглежда странно на китката. За голям и едър мъж, залагайте на часовник с голям циферблат, защото в противен случай аксесоарът би стоял женствено. За по-фините господа пък, подберете часовник с по-малък циферблат и слим дизайн като цяло.

За универсално правило може да се приеме, че часовници с диаметър между 34-50 мм са напълно подходящи за почти всеки.

TISSOT, T120.417.37.051.00, JULLIANY

Стил

Когато избирате часовник, особено за подарък, трябва да знаете, че има модели, специално разработени за спорт, работа, официални събития, излизане и ежедневни тоалети. Основен фактор при покупка е къде ще се носи най-често. Имайте предвид, че по-добре изглежда официален часовник с ежедневни дрехи, отколкото по-обикновен часовник с офис облекло.

ORIS-Aquis GMT Date-798 7754 4135-07 4 24 65 EB, TIMELAND

Покупката на качествен артикул трябва да е свързана с обстойно проучване, а и винаги е за предпочитане да инвестирате в модел, който ще остане актуален през годините и ще напомня за хубави поводи и положителни моменти. Предстоящите празници пък са чудесен повод за подарък!

Правила на промоциятаНамери в мола