Как да изберем удобни обувки за детето?

Как да изберем удобни обувки за детето?

24.10.2019

Да купиш обувки за току-що проходилото човече или за капризния двегодишен малчуган понякога си е цяло приключение. Затова и често сами решаваме да подберем нещо, което просто ни харесва или смятаме, че може да удобно. Някои родители мислят, че детското краче израства бързо и обувките в този период нямат голямо значение, защото бързо идват следващите. Да, това е безспорен факт, но не бива да забравяме, че с първите стъпки започва и формирането на стойката при детето, правилната походка, а свободното разположение на крачето в обувката оказват влияние  дори на мускулите и кръвообращението.

И ако дамите могат да преглътнат поредните некомфортни обувки, които се слагат веднъж годишно на повод, то децата имат нужда от удобен чифт за всекидневно носене. Този чифт трябва да е здрав, да пасва добре на краченцето на малчугана за правилна поддръжка и да има гумени подметки, които да му попречат да се спъва. Носенето на неправилно подбрани обувки няма да деформира стъпалата на вашето малко дете, но ако обувките му не оказват достатъчно стабилна подкрепа на краката, това може да доведе до някои проблеми в бъдеще.

А ето и няколко съвета как да подберете точните обувки за детето и на какво да обърнете внимание при закупуването им:

Детските крачета растат много по-бързо. Хубаво е да измервате детското ходило на всеки три месеца. Това ще  помогне да сте сигурни, че обувките с които е в момента не са прекалено малки и не стягат крачетата на детето. Не купувайте и прекалено широки модели с идеята, че бързо ще се стигне номера.

Когато харесате даден модел, се уверете, че той е подходящ не само по дължина. Детската обувка трябва да е удобна и на дължина, но и на ширина – едва тогава походката на детето е правилна и то се движи с лекота. Най-добрите детски обувки са тези, които следват естествените движения на крачето, а не тези, към които крачетата трябва да се адаптират. Правилният чифт е добре да има широка, заоблена или квадратна предна част за пръстите, която да следва естествено формата на стъпалото и е с достатъчно място, за да не стискат.

Проверявайте внимателно частта откъм петата. Оставете детето да повърви в магазина с обувката и обърнете внимание дали тя стои стабилно на крачето. Ако изглежда хлабава или се плъзга нагоре и надолу, триенето може да доведе до мехури и до недостатъчно добра поддръжка.

Не следвайте модните тенденции при избора на детски обувки. Острите обувки, както и всякакви тренди детайли може да изглеждат очарователно, но това не означава, че обувката ще е удобна. Особено за мъниците, които прохождат, най-важният критерий за избор трябва да са подкрепата и стабилността.

Материалите трябва да бъдат дишащи – естествена кожа, плат или видовете материали, използвани в спортните технологии за производство на обувки. Трябва да позволяват въздуха да циркулира навътре и навън. Важно е и избраните обувки да бъдат гъвкави. За целта пробвайте да огънете предната част без много усилия, но петата отзад  да остане твърда, за да държи обувката изправена.

Макар и да се носят само броени месеци или максимум сезон, детските обувки са артикул, за който е хубаво да не се пестят пари и да се залага на качество. Дори и пазаруването с дете да е сложно, по-добре си причинете няколко минути неудобство, за да прецените на място как пасва конкретната обувка. Доверете се и на консултантите, защото те могат да ви препоръчат и посочат на място разликите между конкретните модели. А с правилния чифт, всяка разходка ще е удоволствие :)!

Правила на промоциятаНамери в мола