Как да подберем подходящия сутиен?

Как да подберем подходящия сутиен?

17.10.2019

За много хора пазаруването на сутиен попада някъде на емоционалната скала между разочароващо и напълно травматично преживяване, а същото би могло да се каже и за действителното носене на споменатите сутиени. Факт е, че често дамите се чувстват неудобно, защото усещат стягане под бюста, страдат от впити банели или постоянно се налага да вдигат презрамките си. Истината е, че всички тези усещания могат да се предотвратят още в магазина при избора на бельо. От екипа на Mall Plovdiv подбрахме за вас няколко основни детайла, които да имате предвид при покупката на сутиен, за да не попадате в неудобни ситуации и да не ви се иска да свалите задушаващия и стягащ артикул, още с влизането у дома.

Triumph

По-голямата част от опората на бюста идва от лентата под гърдите

Чашките държат гърдите на място, но лентата под тях е отговорна за около 90 процента от реалната опора. Затова и не е странно, че има сутиени без презрамки, които се усещат също толкова комфортно. В действителност, ако лентата под бюста и чашките са точният размер, трябва да можете да свалите презрамките и спокойно да повървите, без сутиенът ви да се свлече надолу.

Tezenis

Трябва да знаете размера си, както и съседния

Точно както при някои други артикули (като дънките например), при сутиените има доста голямо разнообразие в размера от марка до марка, или в зависимост от конкретния модел, който пробвате. Ето защо е добре да знаете както действителния си размер, така и този, който е номер надолу или нагоре. Ако при един бранд вашият размер не пасва като излят, не се стеснявайте да вдигнете номер нагоре или съответно свалите надолу. Правилото гласи следното:

Passionata, Seven Seconds

Ако заложите на по-голяма подгръдна обиколка, тогава подберете по-малка чашка и обратно. Тоест ако размерът е 75 B, евентуално пробвайте как ще се чувствате в 80 A или 70 C.

Triumph

Това е особено полезно за дами, които са между два размера и често се двоумят кой да изберат в различните магазини.

Има уравнение за изчисляване на размера на сутиена ви

Размерът на вашия сутиен е съотношение, което съчетава размера на чашката (обозначава се с букви) и размера на подгръдната обиколка. Лесно може да го получите и при измерване вкъщи. За целта ще ви трябват две числа: обиколка около гърба и под бюста  (подгръдна) и обиколка около гърба над зърната (чашка).  При подгръдната обиколка, добавете 10 см, ако числото е четно, или 13 см, ако числото е нечетно. Това е размерът, който ви трябва. За чашките – от числото, което получите, извадете размера на подгръдната.

Tezenis

  • Ако двете числа са равни, чашката е размер АА
  • Ако се различават с до 2,5 см., чашката е размер А
  • Ако се различават с 2,5 см. до 7,5 см, чашката е размер В
  • Ако се различават със 7,5 см. до 10 см., чашката е размер С
  • Ако се различават с 10 см. или повече, чашката е размер D

И ако математиката ви е дошла в повече, хубавото е, че някои сайтове имат калкулатори и просто може да въведете получените обиколки.

Calvin Klein, Seven Seconds

Ако гърдите ви са с два различни размера, закръглете нагоре

Съвсем нормално е, а и често се случва едната гърда да е по-голяма от другата. Това прави пазаруването една идея по-трудно. В такива случаи препоръчваме да заложите на модел с подвижни подплънки и просто да извадите тази, която допълнително уголемява размера.

Triumph

Свличащи се презрамки

За падащите презрамки често виновен е неправилно подбраният размер сутиен. Ако гърдите ви не се поддържат стабилно  и не се обхващат добре от чашките, те оказват допълнителна тежест върху презрамките и това ги кара да падат и да не стоят стабилно.

Другият вариант е сутиенът да е твърде голям. Това се случва, когато подгръдната обиколка не е измерена правилно и лентата под бюста е прекалено хлабава. За да прецените добре, погледнете се отзад в огледалото. При прекалено стегнати презрамки, лентата също се вдига нагоре и това допълнително улеснява смъкването им.

Tezenis

Лентата под бюста трябва да стои плътно по тялото, но да на е задушаваща или разхлабена.

При добре подбран размер, ще можете да поставите пръста си между гърба и каишката със само около сантиметър разтягане. Повечето хора смятат, че разхлабеното означава повече комфорт, но това не важи за сутиените. Не забравяйте, че лентата е тази, която поддържа тежестта на бюста и ако е хлабава, ще се движи и няма да осигури необходимото удобство.  Експертите съветват първоначално да носите сутиена си закопчан на най-свободната кукичка, за да може с времето да затягате.

Emporio Armani, Seven Seconds

Различните стилове и материи са подходящи за различни цели

В идеалния случай добре е да имате подходящ сутиен за всякаква ситуация, а ето и няколко от основните типове, които ще ви послужат:

  • Два сутиена в изчистен стил, гладки и за предпочитане в телесна и черна разцветка. Подходящи са и ще си паснат с по-голямата част от гардероба ви
  • Спортен сутиен, който придържа стабилно бюста по време на физически дейности, но не пречи на представянето ви. Има модели с различна степен на поддръжка, както и пригодени за всякакви видове спорт (бягане, йога, пилатес и др.)
  • Сутиен, на който може махнете презрамките или е с по-специфично деколте/закопчаване за официални поводи

Triumph

Материята на сутиена също е много важна, когато избирате за какво ще ви е нужен. Сами преценете дали желаете за заложите на дишащи материи или на красива дантела.

Сутиените не издържат вечно

Твърди се, че в зависимост от това колко внимателно се грижите за дрехите/бельото си, един качествен сутиен би трябвало да издържи около година. Прането им на ръка (след 3-4 носения), оставянето на време между носенията, както и пропускането на сушилнята ще помогнат да не се разтегне и обезформи бързо. Сменяйте ги при първите признаци на износване, за да си осигурите удобство през периода на носене.

Не се колебайте да се доверите на консултантите в магазините, тъй като те познават добре асортимента и могат да ви препоръчат подходящ стил и материя.

*Моделите, представени от магазин Seven Seconds, предстои да бъдат получени.

Правила на промоциятаНамери в мола