Коланът – най-пренебрегваният аксесоар

Коланът – най-пренебрегваният аксесоар

03.10.2019

Историята на този ключов аксесоар крие своите корени в древни времена. Най-примитивните примери за колани са се отличавали повече с чисто практическа функция и разкривали доста за пола и статуса на носещия ги. Били изработвани от гъвкав материал (въже, плат, кожа), а основната им цел се изразявала в прибирането и стягането на дрехите около кръста. Впоследствие започнали да се добавят и декоративни елементи, които служели за отличителен белег на ползвателя.

Чак до Ренесанса те били аксесоар, предимно носен от мъжете. Дамите започват да го използват като част от облеклото си, едва след като минава модата на корсетите. Постепенно коланът се превръща в много по-изискан детайл от визията и не се слага просто само, за да стегне на място панталоните.

В днешно време коланите както за мъже, така и за жени, са популярни аксесоари, ценени заради своята естетическа стойност. Обикновената функция за поддържане на облеклото в кръста остава далече в миналото и всички брандове ги включват като част от най-новите си колекции. Коланите могат да бъдат изработвани от безброй материали и цветове в зависимост от модата на момента.

С все по-нарастващата популярност на оувърсайз модата коланите са и абсолютно задължителен аксесоар този сезон. Факт е, че доста често ги пропускаме в изграждането на визията, защото не знам как да ги съчетаем. Затова от екипа на Mall Plovdiv подбрахме няколко опорни точки, които да имате предвид при поставянето на този акцент в облеклото.

Силует

Добре е да подбираме начина на носене на колан, в зависимост от особеностите на силуета ни. За дамите и господата с ясно изразена талия това е лесно и е хубаво винаги да се подчертава. В случай че талията не е добре оформена, коланът също може да е от помощ. Мъжките аксесоари обикновено се носят точно на кръста, а при дамските – възможно е да дефинират талията и по-високо. Това зависи в най-голяма степен от вида на облеклото и дали съчетаваме колана с горната или долната част на тоалета ни.

Кройка на дрехата

Дрехите с по-втален силует отлично се комбинират с колан. По-сложно е при овърсайз моделите. Когато искате да прибавите този тип аксесоар, съобразете се с материята на артикула. Стои много по-добре при по-тънки и леки материи, защото около колана се създава съвсем лек обем, който придава търсения визуален ефект при талията. Това е трик, подходящ за използване и от дами с не толкова изразена такава. Много тесните дрехи нямат нужда от допълнително подчертаване с колан, освен ако не искате да привлечете погледа към точно определена област.

Вид на колана

Фигурите тип пясъчен часовник отново са късметлии и могат да носят всякакъв вид колани. За по-широки колани подходящи са по-леките материи. С тях може да  експериментирате и ако фигурата ви е с по-дълъг торс и по-къси крака. В такива случаи съчетайте цвета на колана с този на долната част от облеклото си, за да може естествено да подчертае извивките. Не слагайте широки колани точно под бюста, ако сте с по-голяма обиколка. Това само ще акцентира още повече.  По-добре ще е да прибавите колан, който се носи точно на ханша, за да отвлече погледа от горната част на тялото.

Много тънките колани са по-трудни за комбиниране, когато нямате талия. Ако подберете такъв, нека да в цвета на дрехата, която носите.

Не се страхувайте да заложите на ярки и цветни аксесоари. Те имат способността да превърнат и най-скучния тоалет в запомняща се визия. Разбира се, в случай че не искате да акцентирате върху колана, използвайте такъв в съвсем близък тон до този на дрехата.

Кожените колани от естествен материал са най-издръжливи и заложете на такъв, ако купувате класически модел. Те изискват и по-внимателна грижа. Почиствайте ги и съхранявайте правилно. Могат наистина да служат с години. Текстилните обикновено може да перете, а за изкуствената кожа имайте предвид, че често се оцветява и напуква. Тя е подходящ материал за колани, които са в актуалните трендове и просто искате да използвате пика, за да блеснете с нещо ефектно. Кожата е подходяща за носене във всички сезони, но платнените и въжени колани са по-скоро за летните месеци. Те не стоят добре с плътни материи.

При избор на колан, който да бъде основен аксесоар и център на визията, не избирайте нищо друго ярко и голямо. Оставете го да създаде търсения ефект, без да претрупвате тоалета си.

В случай че модата наистина ви е страст, не пропускайте възможността да използвате коланите като акценти. Те могат тотално да променят силуета и да разнообразят дрехата. За есенно-зимния сезон най-актуално е да ги носите на кръста върху сака и палта. Придават форма и женственост на всеки артикул.

Всички снимки са ни предоставени от Art 93.

Правила на промоциятаНамери в мола