Дънковото яке – задължително за есента

Дънковото яке – задължително за есента

27.09.2019

Също както и коженото яке, връхната дреха от деним има дълга и богата на факти история. Още от създаването си в началото на ХХ век, дънковото яке екипира американските военни по времето на двете световни войни и е част от гардероба на безброй известни лица – от Джеймс Дийн и Мерилин Монро до Елвис Пресли.

Универсалността, издръжливостта и готината визия са само част от причините то се превърне в истинско явление в модата през годините чак до днес.

Историята му започва със старта на производството на деним в Европа. Първоначално това е бил плат, основно носен от италианските моряци. За негова родина се счита града на памука – Генуа. Популярността му бързо преминава Океана и по време на Калифорнийската златна треска, мъж на име Леви Щраус  започва да внася дънковия плат от Франция през 1850 г. Той е човекът, известен като създателят на най-актуалния панталон на всички времена, по-популярен като „дънки“.

Първото яке от деним се появява под формата на работна риза около 1905 г., когато Леви Щраус създава „Блузата на Леви’с“ – връхна дреха, предназначена за комбиниране с работните панталони. Ризата е известна като модел 506 (или още Type I) и определя стандарта за всички дънкови якета. Отначало тя е имала доста опростен дизайн, с един преден джоб, сребърна катарама отзад и съвсем изчистена линия

В края на 40-те и 50-те се наблюдава преходът на дънковото яке от работно към ежедневно облекло, а вече на пазара излиза и моделът на Lee. Колкото до артикула в дамски вариант, той бива за първи път представен в края на 40-те, но става популярно главно с фотосесията от 1950-та година на филмовата икона Мерилин Монро. За мъжете популярни личности като Джеймс Дийн много помагат за идентификацията на дънковото яке с усещането за индивидуализъм. До 1962 г. Леви’с презентира и модела си с два предни джоба, който се приема като класически и до днес. По-късно хипи културата експериментира с всичко – от разръфана подплата и основна част до дънкови якета без ръкави.

В актуалните модни тенденции дънковото яке присъства буквално под всякаква форма. Може да го наметнете в хладните дни през лятото и есента, но и може да го използвате за допълнителен слой под палтото например. В момента по магазините ще намерите буквално „море от разновидности”. Класическият модел все още е най-предпочитан, но винаги е добре да експериментирате с цветовете. Червено, черно и дори розово са отличен избор, който се комбинира отлично с цялостната есенна палитра.

Оувърсайз модификациите също не губят позиции през последните няколко сезона, а и те са предпочитани за свободното време. Стоят винаги някак уютно и позволяват да ги носите с по-дебел пуловер отдолу. Хубаво е да съчетавате с по-прилепнали панталони или дори с къси кокетни роклички, за да се получи контраст.

H&M

Пайетите и перлите също още се срещат в някои артикули, така че ако искате да блеснете, те са вашето нещо. Има и много дискретни детайли, които в никакъв случай не влизат в конфликт с класическия изглед на якето, а само допринасят с нотка закачливост.

Гарантираме, че дънковото яке ще ви влезе в употреба и никога няма да е излишно в гардероба. Неизменна част е от колекциите както на high street брандове, така и на по-масовите марки, така че ценовият диапазон е голям. Тайната е само да откриете своя предпочитан модел, който да ви вдъхновява с години.

Правила на промоциятаНамери в мола