Как да изберем ученическа раница?

Как да изберем ученическа раница?

23.08.2019

Остава по-малко от месец до първия училищен звънец и особено родителите на първокласниците са в трескаво търсене на разнообразни училищни приспособления и консумативи. Безспорно един от най-важните аксесоари е раницата, а вече по рафтовете може да намерите всички актуални модели и нови разцветки. А за да не се изгубите в морето от предложения и да се поддадете на изкушения като модерен герой от детска анимация, ще ви помогнем с няколко простички съвета, които ще ви улеснят в разходката по магазините:

Размер на раницата:

Първата стъпка при пазаруване на училищна чанта е уточнението за подходящ размер. По-голяма раница може да побере повече консумативи и учебници, но ако я напълните твърде много, това може да доведе до болки в гърба и други проблеми. Ако е твърде малка пък няма да имате достатъчно място. Най-доброто нещо, което да направите, е да се тества раницата на място. Тя винаги трябва да се избира съгласно ръста на детето. Пробвайте я с и без връхна дреха. Имайте предвид, че зимното яке добавя допълнителен обем и ако е прекалено малка и стегната, може да не е удобна.

Джобове и функции

Помислете колко принадлежности и къде ще се носят и дали са необходими конкретни джобове и разделения. Хубаво е вътре да има поне две отделения, но и допълнителният джоб отпред също може да бъде доста практичен. Той е чудесен за съхранение на малки неща като балсам за устни, ключове за къщи и други дреболии. Ключовите неща тук са организация и функционалност.

Някои раници имат и външни странични джобове, които са подходящи за носене на бутилка за вода. Особено удобно е, когато сте в движение, а и така няма опасност да се разлее по книги, тетрадки и пособия.

Подплатени презрамки и гръб

За най-малките, които прекарват целия ден в училище и може да се наложи повече време с раница на гръб, от особена важност е тя да бъде комфортна. Наличието на подплатени презрамки и подплънки отзад помага да се облекчи натиска върху горната половина на тялото. Устойчивостта на каишките е важна и поради факта, че от нея зависи колко може да си позволите да пълните чантата.

За допълнителна поддръжка някои по-големи раници се предлагат оборудвани с каишки на талията. Те са полезни, защото премахват част от тежестта на гърба, което причинява наклоняване и лоша стойка.

Детайли

Когато сте в магазина, разглеждайте раниците внимателно всички малки елементи като ципове и шевове. Те трябва да са здрави, стабилни, а циповете – лесни за отваряне и затваряне. Друга важна характеристика, която трябва да търсите при всички раници, е катарама за регулиране на дължината и стегнатостта на презрамките. Проверете колко лесно могат да се регулират и колко добре остават на мястото си.

Цветове и модели

Тук съветът ни вероятно ще е по-субективен, но си струва да се обмисли. Винаги е забавно да закупите най-закачливата разцветка, която да изпъкне и да се забелязва лесно и отдалече. Героите от филмчетата по тв каналите са най-предпочитани, но когато става въпрос за ученическа раница, добре е да се разгледа на покупката ѝ като инвестиция. Повечето качествени модели са доста скъпи и затова по-скоро заложете на нещо по-неутрално. Можете също така да помислите за факта, че по-леките цветове се замърсяват по-лесно, а тъмните носят на прах. Повечето деца не умеят да пазят вещите си и те се озовават през целия ден по пода.

В деня, определен за покупка, направете подробен списък с всичко, от което ще имате нужда. Съблюдавайте размера и разпределението, за да е едновременно компактна, но и да побира максимум много неща. Комфортът при носене също е задължителен, тъй като тя ще е неизменен спътник през цялата учебна година.  По-качествените модели често могат да бъдат доста скъпи, но и ще издържат по-дълго. Е, и не забравяйте да подберете нещо, което ще допадне както на родителя, така и на ученика 🙂

Правила на промоциятаНамери в мола