Как да направим перфектната снимка?

Как да направим перфектната снимка?

02.08.2019

Лятото е време за спомени, а за нас е важно да ги запечатаме. Защото няма по-хубави моменти от тези, в които надвесени над снимките, си припомняме чувствата, които сме изпитвали и хората, с които сме си прекарали незабравимо. Тук на помощ  идва и най-новата кампания на Mall Plovdiv, с която може да си спечелите най-модерния фотоапарат Polaroid OneStep+ и цветен филм за моментни снимки и да задържите емоциите завинаги. Снимайте най-интересното с нова камера, като пазарувате през август на минимална стойност 100 лв и участвате в томболата за една от десетте награди.

А триковете, с които да направите фотосите още по-изразителни и естетични, както винаги са също от нас:

Помислете предварително какво искате да снимате:

Какво се опитвате да снимате? Какво искате да получите, когато приключите с фотографирането и обработката на всички тези снимки?В случаите, когато имате точно и ясно намерение, се попучават много по-добри резултати. Рядко се случва просто да излезете без цел с фотоапарат на рамо и да направите най-страхотния кадър.

Преди да започнете да снимате, първо огледайте:

Когато пристигнете на локацията, не започвайте веднага да щракате снимка след снимка. Огледайте се добре, обхването всичко с поглед – гледките, звуците и дори миризмите.  Добийте представа за местоположението и след това…

Помислете предварително за композицията:

В края на деня най-важното в снимката е съдържанието. Ако сгрешите композицията, може да прекарате часове в програми като Lightroom и Photoshop, но това няма да подобри особено качеството на изображението. Визуализирайте добре каква е крайната ви цел.

Опитайте различни ъгли:

Не се ограничавайте до това да стоите и да правите снимки от нивото на очите. Вдигнете камерата нагоре и или я насочете надолу. Придвижете се наляво, преместете се надясно. Всичко това може и да ви звучи странно, но ъгълът е важен и често той може да е онази малка подробност, която да ви изстреля с най-великия кадър.

Снимайте една и съща локация по различно време на деня и дори на годината:

Ако можете, снимайте същата сцена сутрин и вечер. По обяд. Когато е тъмно. При изгрев и залез и часовете преди и след тях. Ще видите как светлината взаимодейства в рамките на сцената в различни часове на деня и от това ще научите най-доброто време за снимане. Сезоните също дават доста голямо разнообразие от цветове и посока на светлината. Те предлагат и фантастична гама от естествени цветове, настроения и текстури, които да се снимат.

Винаги е интересно да видите една и съща сцена по различно време от годината, а при връщането и снимането на едно и също място ще забележите осезаемо разликата.

Съблюдавайте дистанцията:

Повечето фотоапарати за моментни снимки имат минимално фокусно разстояние от 30 см или 60 см, което приблизително се равнява на задържане на фотоапарата на една ръка разстояние, ако правите селфи. Ако получавате размазани снимки, това може да не се дължи на трептене на фотоапарата или липса на светлина, а защото обективът е твърде близо до обекта. Така че, както при използването на всяка една друга камера, имайте предвид разстоянието.

Използвайте естествената светлина винаги, когато можете:

Този съвет се отнася за всякакъв вид фотография, но най-вече за моментната фотография, при която комбинацията филм с високо ISO и камера, автоматично включваща светкавицата всеки път, може да доведе до разочароващо „измити” резултати. Отново, експериментирането е от ключово значение, но имайте предвид, че деактивирането на светкавицата и използването само на естествена светлина – дори на закрито – дават резултати с по-добра контрастност и дефиниция.

Намерете контраста между обекта, който снимате, и фона:

Празният, бял или светъл фон често е предпочитаният избор за портретно снимане. Въпреки това, може да си поиграете и да добавите контраст. Развихрете въображението си и „играйте” с цвят на дрехите, с тонове на стените по къщите и прочие.

Научете се кога да използвате светкавицата на място:

Тя не е запазена само за моментите на пълен мрак. През деня може да я ползвате в моменти, когато искате да замаскирате грозни сенки, които се получават в кадрите.

Почиствайте камерата и обектива си:

Много често лещите се замърсяват и запрашават от околната среда, а това е гаранцията за получаване на замазани снимки като краен резултат. За целта използвайте микрофибърна кърпа  и разтвор за почистване на стъкла/лещи. Правете го поне веднъж седмично.

А призивът ни към всички е да използвате лятото и хубавите дни и просто да грабнете камерата (каквато имате), дори и тази на телефона ви, и да снимате. Упражнявайте се много и експериментирайте – в това се крие тайната на подобряването на фотографските умения. Не е нужно да е винаги за социалните мрежи и перфектно, щракайте за себе си и запечатвайте всеки мил момент. Така лятото никога няма да си отиде съвсем!

Правила на промоциятаНамери в мола