Какво да облечем, когато сме поканени на сватба?

Какво да облечем, когато сме поканени на сватба?

25.07.2019

Сватбен сезон: етикет и подходящи тоалети

 

Лятото традиционно е сезонът на сватбите и официалните поводи, а едно от нещата, за които често се вълнуваме и дори притесняваме, е изборът на тоалет за събитието. Сватбеното облекло за гостите изобщо не е лесна задача, особено когато поканата е неясна. Ако сте поканени на сватба и не сте съвсем сигурни какво да облечете, имайте предвид, че има някои насоки, които трябва да се следват според времето на церемонията, както и официалността на мероприятието.

Като общо правило, жените носят рокли, а мъжете трябва да бъдат с костюм. Костюмът ви не трябва да бъде черен, а роклята ви не трябва да е бяла. Въпреки това, когато на поканата има уточения като „официален дрескод” или „коктейлно облекло”, това дава много по-детайлна представа за тоалета, който може да подберете.

 

 

Съвети за дамите:

В днешно време дамите имат много повече свобода и безброй опции, когато става въпрос за избор на сватбено облекло. Най-важната насока за дамите е да не носят бяло, кремаво или слонова кост. Това може да звучи като остаряло правило, но то все още се съблюдава, за да не засенчите булката на нейния специален ден и да не отвличате погледите. (Единственото изключение тук е, когато на поканите изрично се заяви, че това е “бяла сватба”. Тогава е препоръчително всички гости да бъдат в бяло. Рядко се прилага в България, но е възможност за тези, които искат да разчупят правилата).

 

H&M

 

За дневни сватби, избягвайте да носите черни тонове или пайети, тъй като това са цветове и детайли, запазени за вечерни поводи. Блясъкът ще ви накара да изглеждате сякаш сте се престарали. Вместо това подберете нещо в свеж нюанс. Шапките са приемливи, а обувките – в зависимост от мястото, на което се провежда церемонията.

Дори и да присъствате на сватбата на приятели, не забравяйте, че голяма част от сватбените гости са по-възрастни, включително семействата на булката и младоженеца. От уважение към случая и онези, които са най-близо до двойката, добре е да се избягват прекалено секси, изрязани и разкриващи твърде много плът тоалети. Това не означава, че не можете да изглеждате женствени и привлекателни – просто бъдете разумни. Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с други гости, приятели и си припомняйте правилото, че ако деколтето е на показ – покрийте коленете.

 

Orsay

 

За покани без упоменат дрескод, доверете се на личния си вкус и интуиция. Коктейлна рокля, кройката на малката черна рокля (за вечерни случаи) или дори актуалните в момента гащеризони ще ви спасят във всякакви ситуации. Високите токчета или сандали също са добър избор. Те могат да привлекат погледа към краката ви и да издигнат визията на съвсем друго ниво. Съобразете се със стила на роклята или облеклото, което ще носите и търсете баланса. Чифт класически стилето в телесен цвят са най-лесният вариант.

Не носете голяма чанта. За такива поводи най-подходящи са клъчовете. Сатенени материи, металически отблясъци – по аксесоарите такъв тип привличащи окото детайли са съвсем желани.

 

 

Съвети за господата:

За мъжете е относително по-лесно да подберат тоалета си за официално събитие. Те винаги ще изглеждат подходящо облечени в костюм и вратовръзка, но все пак има някои уловки, които не трябва да ви подвеждат.

За лятна или пролетна дневна сватба съвсем приемливо е да изберете костюм или дори риза и чино панталони в по-леки материи и светли цветове. За сватби през есента или зимата подходящо е да заложите на костюм от вълна или вълнена смес в тъмен цвят като сиво, въглен или тъмносиньо.

 

 

Ако сватбата е със строго официален дрескод, придържайте се към традиционния смокинг. Полирани черни обувки и черна папийонка също са задължителни. За не толкова формални мероприятия тъмносиният костюм е най-подходящият вариант.

Бялата риза и подбраната с вкус вратовръзка „работят” за всеки повод. Не се страхувайте да добавите кърпичка в джобчето на сакото или уникални копчета за маншети, за да придадете индивидуалност на визията си.

 

 

Без значение по кое време на деня се провежда сватбата или какво е указано в поканата, дънките и късите панталони никога не са подходящи. Това е специален повод и често е религиозна церемония, така че проявете уважение към двойката, като положите усилия и подберете дрехи с внимание към детайла. Мястото, времето на деня и характерът на домакините трябва да ви дават всички указания, от които имате нужда, за да изглеждате фантастично и на място.

 

 

Правила на промоциятаНамери в мола