На излет в планината

На излет в планината

07.06.2019

Разходка до Сопотския водопад

Летните уикенди са за разходка сред природата и няма нищо по-хубаво от това да нарамиш раницата, да обуеш най-удобните си обувки и да запрашиш в ранната утрин към поредното приключение.

Дестинацията днес е на по-малко от час път от Пловдив и е идеален вариант дори за семействата с деца. Лесно се стига до самото начало на екопътеката, където има обособен паркинг, на който може да оставите автомобила си. Намира се в непосредствена близост до лифт Сопот и поляната, на която кацат парашутистите. Околността е много просторна и през уикенда често може да видите големи компании и семейства, които отмарят сред природата и си правят пикник.

От дясната страна се намира манастирът Свети Спас, още известен като мъжки манастир Възнесение Господне. В него на 7 декември 1858 г се е замонашил Васил Левски, а в църквата към него се пази и одеждата му оттогава. Сопотският манастир Св. Спас е място, на което се развиват няколко случки и от романа „Под игото“ на Иван Вазов. След като запалите свещичка и се полюбувате на майсторски изографисаните стени и тавани на сграда, поемете нагоре покрай лявата ограда, за да стигнете до пътечката.

Целият маршрут минава покрай река Манастирска и продължава около 30-ина минути в нормално темпо. Няма особени препятствия, с изключения на преминаването на две въжени мостчета над реката. Самата тя не е много пълноводна и покрай брега ѝ също има огнища, където може да си направите пикник. Вървейки по пътеката, първо ще достигнете малък каменен параклис с икони. На това място преминете през мостчето и продължете вляво нагоре в планината. Следва още едно мостче и пред вас ще се разкрие магията на водата. Сопотският водопад е висок около 15 м, като водата се спуска на 2 скока. През цялото време покрай брега може да се видят още няколко малки каскади. Обикновено водопадът е пълноводен до началото на лятото. Тогава е възможно в района на параклиса реката да е пресъхнала, но въпреки това нагоре към самия водопад ще има вода.

Нямате нужда от специална екипировка, но е важно да бъдете с удобни обувки и подметки, които не се хлъзгат. Добре е да си носите връхна дреха, тъй като навътре короните на дърветата са толкова преплетени, че слънчевите лъчи не топлят, дори и в знойно лято. По маршрута няма вода, така че предвидете раница и шише с течности. Точно преди водопада има изградена и беседка за почивка, която може да използвате за отдих. Със сигурност похапването на сандвичи сред природата ще се услади на всички планинари и ще събуди желанието за още приключения. Смелчаците могат да се възползват от лифта, който да ги качи от площадката за скокове с парашут и полет с парапланер. Незабравимо изживяване, което дори може да подарите на любим човек.

За да сте все пак подготвени за всеки предстоящ излет през дългите летни дни, може да погледнете предложенията на Sport Vision и да подберете задължителната раница, леко яке, което да ви пази от вятър и дъжд, и комфортни обувки, които да ви заведат бързо и лесно до върха.

Намери в мола