Най-любимият сладолед в Mall Plovdiv

Най-любимият сладолед в Mall Plovdiv

17.05.2019

Сладоледът е съпътствал човечеството в продължение на хиляди години. Първият сладолед се е появил не в Антична Гърция или Рим, а в Древния Китай преди 5000 години. Китайските императори били първите хора, за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. С този вкусен десерт владетелите се освежавали, докато си почиват.

Европа научила за замразения десерт през 13 век от известния пътешественик Марко Поло, който донесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед. Сладоледът моментално влязъл в списъка с най-изискани десерти на италианските аристократи. Рецептите за приготвянето му били дълго време пазени в тайна, а придворните готвачи давали обет за мълчание за всичко, свързано с приготвянето му.

Захарната фунийка (wafer)  е измислена през 1904 г. на световното изложение St. Louis da Charles E. Minches. Един продавач, свършвайки всички купички за сладолед, започва да сервира във вафлени кори, които се продавали на съседния щанд. След Втората световна война производството и консумацията на сладолед придобива все по-голяма популярност и той започва да се предлага в най-различни вкусове, с разнообразни топинги и аромати. С годините приготвянето на това изкушение се е превърнало в изкуство и с приближаването на лятото все по-често търсим неповторими аромати.

В Mall Plovdiv за щастие температурата е винаги постоянна и хапването на сладолед си е целогодишно занимание. Затова се впуснахме в бърза обиколка по обектите, в които се предлага, за да разберем повече за предпочитаните вкусове и за предлаганите изкушения.

На партера Dolce Fellini предлага на своите клиенти не просто сладолед, а истински „занаятчийски“, ръчно направен сладолед. Високото му качество се дължи на факта, че там се използват само пресни сезонни плодове, чисто пълномаслено мляко и френска сметана. Те се комбинират с най-добрите лешници от Пиемонт, шам-фъстък от Сицилия, шоколад от Южна Америка и Африка, най-чистите зърна ванилия от Мадагаскар и Полинезия, прясно сирене, внесено от Европа, както и отлична селекция от ликьори и сиропи, а резултатът е изключителен артезиански сладолед. Няма как да не поглезите очите, небцето и душата си, когато за направата са използвани истински натурални съставки, спазват се автентичните италиански рецепти и начини за приготвяне, а към това са добавени новаторските идеи и кулинарен талант на майсторите. Тази година майсторите на сладолед ще ни зарадватс вкусове като мента с мляко (лате мента), орехи и смокини, сорбе малина, сладоледена френска торта, блек форест, мистеро латино (шоколад, лешници и ром), лайм, млечен шоколад, драконов плод, Рафаело и Буено. Предупреждаваме, че свършват бързо по витрините, така че проверявайте редовно. За традиционалистите едни от най-предпочитаните вкусове са тирамису и лешников бачио.

На първия етаж, на щанда на Зеления кът ще откриете предложенията на Savini Gelato, които работят само с биосуровини за направата на сладоледа си. Те слагат абсолютно вето на пластмасата, затова всички чаши и лъжици, които използват,  са 100% биоразградими. А вкусовете са повече от интересни – роза, лавандула и разбира се закъде без обичания от всички шоколад.

Продължаваме разходката още нагоре, защото на последния етаж също ви очакват ледени сладости. Afreddo е добре познато име за всички пловдивчани и гости на града, а на щанда им винаги има нетърпеливи чакащи. Отново шоколадът е най-предпочитан, но тук той е в няколко варианта. Сахер е за всички, които обожават австрийския десерт и копнеят за нещо много сладко и засищащо. Белият шоколад с паста от шам фъстък е за експериментаторите, които търсят по-различни комбинации, а най-новото предложение джандуя – шоколад, комбиниран с течен шоколад и лешници, бързо се превърна в безспорен любимиец на малки и големи.

Ако пък сте настроени експериментаторски, може да се възползвате от опцията, предлагана от MixBox, и сами да сглобите своя рецепта. Чрез богата гама от топинги, плодове, ядки, бисквити и други добавки, MixBox ще задоволи желанията, както на хора търсещи здравословното хранене, така и на тези, желаещи да се насладят на сладоледения десерт като лакомство.

А в настроение за какъв сладолед сте вие?

Намери в мола