Костюмът в ежедневието

Костюмът в ежедневието

03.05.2019

За много дами костюмите могат да изглеждат задушаващи, скучни и ограничаващи, но ако ги погледнем от историческа гледна точка те са основа, предлагаща много свобода и власт на нежния пол.

Деветнадесети век е бил ключовият момент, когато жените започват да търсят работа извън дома, било то поради финансова необходимост или желание да изградят кариера в областта, в която са избрали да се развиват. Дотогава професионалният свят е основно доминиран от мъже и първоначално това е причината, която кара дамите постепенно да интегрират мъжкия стил в своето облекло.

Началото на дамския костюм, по-късно станал популярен като power suit ,поставя небезизвестната Коко Шанел през 20-те години на миналия век. Нейните костюми се превръщат в повратна точка за дамската мода и първоначално са се състояли от стегната пола и вълнено сако с метални копчета. Коко Шанел успява отлично да комбинира мъжки елементи, като оставя място и за женската изтънченост. Прочутият силует е актуален и до днес и копиран от много модни брандове. През 40-те години на сцената навлизат костюмите с панталони, особено радушно приети от работещите жени, а през 80-те години на миналия век модата на дамския костюм достига своя апогей и много известни дизайнери като Джорджо  Армани, Ралф Лорън и Дона Карен създават неземни творения, които вече тотално се различават от мъжките варианти. Дамският power suit позволява на жените да отстояват своя професионален авторитет, създавайки ясно визуално присъствие.

Сако и панталон, H&M

Хубавата новина за всички почитателки на стила, който един костюм може да създаде у дамата, която го носи, е че той е отново на мода. Още от есента на 2018 той се завърна триумфално в женския гардероб и днес вече е по всички витрини! Характерно за „новите” костюми обаче е цветът. Те не се ограничават до по-„офисните” тонове като сиво, черно и тъмносиньо, а са изпълнени с много свежест и настроение – палитрата варира от деликатните пастели до смелите неонови тонове.

Мястото му вече не е и само на работното място, а съвсем спокойно може да го съчетаете и  в ежедневния си стил. А ето и няколко идеи как да приковете погледите и да направите тази наглед строга тенденция в абсолютно носима всеки ден:

Заложете на каре

Един вечен принт, който винаги ще ви накара да изглеждате супер тренди. Добре е при цялостна визия, особено с панталон да заложите на по-женствени аксесоари, за да балансирате вида си.

Не се страхувайте да го съчетаете с типични street елементи

В случай че ви се струва твърде официално, добавете обикновена бяла тениска и кецове. За радост дори много работни места вече радушно приемат и по-лежерния стил на обличане.

Изберете скъсен панталон над глезена

Този вариант предполага много по-голям избор на обувки, които спокойно може да превърнете в акцент. А за визиите извън офиса спокойно подберете и кроп топ.

Сако и панталон, H&M

Преровете гардероба на гаджето или този на майка ви

Оувърсайз моделите от 80-те също са на мода, така че не се страхувайте от раменете с подплънки и по-квадратните силуети.

Комбинирайте сако и панталон от различни костюми

Модернизирайте класическия вид на костюма като смесите елементи от различните видове, които притежавате. Контрастиращите сако и панталон ще ви придадат много по-бунтарска, но все още класическо-официална визия.

Допълнете с чантичка през кръста

Две от най-горещите тенденции, съчетани заедно, са гаранция за перфектен външен вид.

„Скъсете” панталоните и полите

И все пак…идват все по-топли дни, а това е достатъчен повод да си закупим нещо по-късо. Определено визия, която не е подходяща за офиса, но ще накара всички да се обърнат след вас.

Пробвайте сако с колан

Това ще придаде на фигурата ви така харесвания от всички силует на пясъчен часовник. Ще подчертаете талията и ще изглежда много по-структурирано.

Завръщането на дамския костюм и „излизането” му от офиса е поредното доказателство за промяната в модната индустрия. Жените вече не се опитват да подражават на мъжете, за да бъдат приети на работното място и в обществото. Те вече са уверени и смело преследват мечтите си, без да се съобразяват със строгите порядки.  Костюмът вече не е само символ на професионализъм, но и начин да подчертаете женствеността и деликатността си.

Намери в мола