Коженото яке – основна дреха за пролетта

Коженото яке – основна дреха за пролетта

29.03.2019

Коженото яке може и да се приема като неофициална униформа на всички, които следят най-актуалните модни тенденции, но замисълът на иконичната дреха в първоначалния ѝ вид e много практичен и датира от 1900 г. и Първата световна война.

През този исторически период германските пилоти на изтребители са първите, които използват така популярния днес силует като защитен слой облекло и част от военната си униформа, според книгата на Мик Фарен – „Черното кожено яке”. Pepe Jeans, Fusion

Постепенно популярността му се увеличава и през 50-те години на миналия век. Черното кожено яке е задължителна дреха в гардероба на всеки мотоциклетист или фен на моторите. През следващите години якето се свързва с още много възникващи субкултури, някои от които са представени и до днес. От пънк до готик, техно и други най-различни музикални течения го възприемат като съществена част от облеклото. По този начин коженото яке се превръща в елемент от градската култура, който символизира принадлежността на човека, който го носи, към определена общност.
Модните критици често го характеризират като „бунтовническо“, „алтернативно“ и понякога дори „мъжествено“. Суровият вид на кожата създава един по-„груб” изглед на дрехата и може да изведе на показ една по-дръзка страна, в зависимост от съчетанието, което подберете.

Miss Sixty, Totally Erected

Благодарение на своята издръжливост и гъвкавост, този моден артикул може да допълва безбройните тоалети в (почти) всеки сезон. Дизайнерското кожено яке, изработено от висококачествени материали, може да ви служи вярно дълго време, ако се грижите за него правилно. То е невероятно лесно за съчетаване и като типична класическа дреха има десетки начин, по които може да го носите.

С настъпването на пролетните дни и вечери е време да го извадите от гардероба и да го наметнете на раменете си. Най-хубавата част е, че е изключително подходящо за наслояване и може дори да го сложите под палтото си, когато сутрините и вечерите са прекалено хладни. Най-приятните температури за кожени якета са някъде между 7-17 градуса по Целзий. Разбира се, това, което носите под него, също е важно. Повечето модели имат подплата, като полиестер, памук или дори коприна.

Имайте предвид, че кожените якета не са водоустойчиви. Кожата може лесно да се намокри и бързо се поврежда от вода (възможно е да се появят петна). За да носите якето си в дъжда, добре е да сте го обработили със специални препарати преди това.

The Kooples, Scandal

Смел начин за изграждане на визия с него е комбинацията му с с кожени панталони или клин. За да създадете кореспондиращ си тоалет, изберете елементи с подходящи детайли като ципове и заложете на сходни текстури. За обувки може да допълните с кубинки или така актуалните dad маратонки. През зимата добавете вълнена жилетка като допълнителен слой, който да ви пази топло и да направи тоалета още по-креативен.
В топлите дни небрежна комбинация би била дълга риза, носена като рокля, с черно кожено яке, което да балансира малко по-строгия вид на ризата и да направи цялостната визия малко по-edgy. Може дори да я вземете назаем от любимия си човек.
Коженото яке е не само инвестиция и основа на един качествен класически гардероб, но и начин да презентирате любима част от градската културна история, която ви е на сърце. Абсолютно задължителна част от пролетния гардроб, така че сега е точното време за една разходка по магазините и избиране на перфектния модел.

Намери в мола