Вино за вечеря

Вино за вечеря

07.03.2019

4 насоки, които да ви помогнат да блеснете с перфектната комбинация

След основния ни гид в света на виното продължаваме темата с няколко съвета как да съчетаваме виното с подбраното от нас меню. Дори и най-скъпата и изискана на вкус бутилка няма да разкрие нищо от своите качества, ако е поднесена с грешната храна.

Целта на избора на подходящото вино за вечеря е да се намери този сорт или вкус, който допълва или контрастира на ароматите на приготвеното ястие. Добрата комбинация ще направи усещанията на рецепторите ви още по-интензивни и наситени и насладата от храната и питието още по-голяма. При покупка или избор винаги първо имайте предвид 5-те основни характеристики: сладост, киселинност, съдържание на танини, тяло и алкохол. А ето и още няколко насоки за съчетание на вино и ястия, когато става въпрос за подбор на най-подходящия сорт.

Киселинната храна се нуждае от киселинно вино

Ако изберете вино с ниска киселинност, за да го комбинирате с храна, която има по-висока киселинност, като ястия с цитрус или риба например, със сигурност ще останете разочаровани. Киселинността в храната ще надделее над виното, оставяйки  рецепторите ви без възможността да усетят и двата вкуса. В този случай най-добре е да намерите вино с по-висока киселинност, което да съответства на вашата храна.

Солената храна е идеалният партньор за сладко вино

Комбинацията от солено и сладко е класика, която се пренася и в света на виното. Сладкото вино може да помогне за намаляване на солеността на ястието, която същевременно да подчертае пък приятната сладост на виното.

Мазните храни се съчетават най-добре с висококиселинни, високоалкохолни и по-горчиви вина

Ако се отдадете на мазни ястия, добрата новина е, че имате много възможности за избор, когато става въпрос за това коя бутилка вино да предпочете. Първата комбинация се характеризира с избор на по-горчиво вино и се определя като класическа:  пържола и сухо червено вино. Второто ни предложение е да съчетаете мазни храни с висококиселинни вина. Киселинността на виното прорязва мазнината и намалява усещането за нещо тежко в ястието. Това съчетаване е полезно и при избора на виното, с което да се насладите на десерта си – богатият чийзкейк  е перфектното „другарче” зи висококиселинното ви вино. Същите вкусови усещания се появяват и при комбинацията на мазни храни с вина с по-високоалкохолно съдържание. Подхождайте внимателно към тях и ги сервирайте на вечери с няколкостепенно меню, на които да се наслаждавате с бавни темпове. Избирайки вино с високо съдържание на алкохол и пийвайки между всяка хапка, ще ви накара да се почувствате приятно замаяни и в приповдигнато настроение през цялата вечер.

Добре се комбинират храни и вина от един и същи регион

В допълнение към характеристиките на виното и храната, друг начин да се направи добра комбинация, е чрез избор на вина, които произхождат от същия регион като ястието, което подготвяте. „Регионалните двойки” невинаги са успешни, но в по-голямата си част храната и виното, които се отглеждат на една и съща почва и в един и същи условия, са вкусни заедно. Например, при приготвянето на традиционно италианско ястие, помислете за комбинацията му с италианско вино от същия край, което притежава допълващи го характеристики.

Светът на виното и кулинарията е необятен, но познавайки някои тънкости, съчетанието и приготвянето на перфектната вечеря ще се превърне от  предизвикателство в истинско удоволствие.

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола