Какво е базов гардероб и нужен ли ни е?

Какво е базов гардероб и нужен ли ни е?

22.02.2019

Една от най-горещите тенденции в модния свят в момента е идеята за устойчива мода и за разумно пазаруване. Дори брандовете от т.нар сектор за „бърза мода” призовават към рециклиране на материите, правилен подбор на дрехите в гардероба и умело интегриране на новостите в каталога с вечно актуалните базови модели.

Разбира се, концепцията за базов или капсулен гардероб съвсем не е нова. Терминът е бил използван за първи път от собственичката на лондонски бутик Susan Faux през 1970 – а година, а по-късно популяризиран от американската дизайнерка Donna Karan. Той описва подбрана колекция от класически облекла, които никога не излизат от мода. Те биват миксирани с няколко сезонни дрехи и аксесоари и по този начин създават гардероб, неподвластен на времето и винаги актуален.

Капсулните гардероби са предпочитани от хората, които искат да се отдадат на по-устойчив и минималистичен начин на живот. Притежателите им са поддръжници на концпецията за „бавна мода”. Въпреки че най-вероятно ще похарчите повече пари за устойчив артикул, той ще ви служи по-дълго. Съдържанието на такъв тип гардероб е до голяма степен индивидуално, но като цяло основното е той да бъде максимално опростен, изчистен и с подбрани удобни дрехи. Всичко в него може да бъде използвано в почти всички сезони и най-лесното е, че просто добавяйки малко цвят и нещо по-тренди, ще го поддържате винаги актуален и свеж. Комбинирането е като детска игра и никога няма да стоите с часове пред огледалото в недоумение дали шарката на ризата ви си подходжда с принта на панталона.

А как да го постигнете? Отговорът всъщност е: лесно и без особени усилия. Първото, което трябва да направите, е да помислите за стила, който е най-близо до начина ви на живот. Отделете всички дрехи, които обичате да носите и в които се чувствате най-удобно. След това обърнете внимание на цветовете. При базовия гардероб се придържайте основно към неутралната гама, за да може лесно да съчетавате частите в цялостен тоалет. Не мислете в цифри или определена бройка дрехи. Някои стратегии включват лимитирането им до 10, 30 или дори по-малко, но по-скоро е важно да адаптирате всичко към собствените си възприятия, а не да следвате сляпо ръководства.

Разделете гардероба си на няколко основни групи: горна част (топове и блузи), долна част (панталони, поли и др.), връхни дрехи, обувки, чанти и аксесоари. Оставете всичко класическо, което е качествено и знаете, че ще ви „служи” вярно в годините напред. Към него всеки отделен сезон купувайте нещо цветно, модерно и закачливо, което знаете, че ще разнообрази стила ви.

Няма универсален гардероб, тъй като понятието включва единствено това, което вие самите искате да бъде вътре. Идеята на базовите елементи е да елиминират стреса от чуденето какво да облечем сутрин и дали дрехите ни пасват добре. Опитайте се да реорганизирате всичко, което имате налично. Поносете го поне два-три месеца и след това решете както може да премахнете и добавите в зависимост от сезона и нуждите ви. Инвестирайте и в няколко наистина забелязващи се детайла, които да ви накарат да изпъкнете без много усилия.

Не се ограничавайте и експериментирайте постепенно. Със сигурност ще улесните ежедневието си и ще откриете какво винаги работи за вас. Така пазаруването ще бъде едновременно приятно и разумно, а разходката по магазините – търсене на най-изгодната находка, която да е като перфектното липсващо парченце от пъзела в гардероба ви.

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола