Защо да изберем дървена играчка за подарък?

Защо да изберем дървена играчка за подарък?

15.02.2019

Дървените играчки никога не са излизали от модата през вековете и остават предпочитан предмет за игра в редица домове, детски градини и дори училища по целия свят. В днешно време те все повече се предпочитат, тъй като родителите съзнателно си припомнят детството при избора на играчки и като цяло потребителите се връщат към традиционните играчки, за да балансират все по-усъвършенстваните джаджи на дигиталната ера.

А ето и няколко основни предимства, които могат да ви накарат следващия път, когато пазарувате за дете, да не пропускате щанда с дървени чудесии.

Дрънкалка патенце с дървени мъниста, Playsense

Екологично чисти

Дървените играчки най-често са изработени от сертифицирана дървесина с устойчив произход и са много по-екологичен вариант от пластмасовите играчки. Като органично, възобновяемо вещество, те са биоразградими и могат да бъдат рециклирани. Всяка боя, използвана върху тях, е свободна от токсични химикали. Производството на дървени играчки, особено когато се изработват ръчно и когато всички материали са сертифицирани за безопасност и качество, е в рязък контраст със създаването на голяма част от пластмасовите играчки, които могат да съдържат съмнителни химикали и често не могат да бъдат реновирани и възобновяеми.

Освен това,  дървените играчки представляват пряка връзка с естествения свят за децата.

Магнитен календар, Playsense

Образователни качества

През 1976 г. образователният психолог д-р Лорънс Местянек забелязва липсата на образователни играчки за деца и бебета, които страдат от затрудниения в обучението. Той се опитва да промени това, като проектира в гаража си редица специални дървени играчки и оттогава все повече се уверяваме в качествата, които дървените играчки притежават, когато става въпрос за образование и учене.

Някои от класическите дървени играчки включват пъзели, градивни елементи и миниатюрни конструкции, които могат да помогнат на децата с развитие на математическите умения, грамотността, моторните умения и решаване на различни по вид проблеми.

EICHCHORN Дървена къща с топки, Хиполенд

Устойчивост

Не може да се отрече, че играчките понасят силни удари от младите си собственици, като се блъскат, хвърлят навсякъде и зарязват на всякакви атмосферни условия. Пластмасовите играчки могат да бъдат крехки, а всичко цифрово или аудио-визуално винаги има риск от неизправност или остаряване.

Дървото, от друга страна, може да издържи на небрежното използване и  несъзнателната груба детска игра и да продължи през поколенията, като гарантира, че тези играчки могат да бъдат предавани напред в родословното дърво.

Дървени пъзели Djeco – Woodix, Ciela

Развитие на въображението

Безмилостният напредък на технологиите гарантира, че играчките днес съдържат и издават най-разнообразни звуци, свирки, писъци, шумове, цветове и имат дори екрани. Дървените играчки предлагат на децата празен лист, върху който могат да проектират цялата необузданост и екстравагантност на своите буйни въображения.

Голямо барбекю Standing BBQ, Playsense

Насърчаване на социалното взаимодействие

Посвещаването на компютърни игри и прекарването на време пред диспелите на смартфони и таблети, макар и все по-застъпено, често може да бъде самотна дейност за децата. Дървените играчки са тези, които  насърчават взаимодействието с други деца, споделянето и играта заедно.

Дървените играчки са естествено лишени от всякаква възможност за звук или взаимодействие сами по себе си,и по този начин позволяват на децата да предоставят своите собствени гласове и звукови ефекти в сътрудничество един с друг.

Някои модерни играчки, с техните електронни и интерактивни възможности, „правят всичко“ за детето. В същото време простотата на дървото позволява ролеви игри и изграждане на света (създаване на въображаеми общности и градове и т.н.) и в резултат на това може да подпомогне пространствената и социална осведоменост.

LEGNOLAND Животно за дърпане, Хиполенд

Безопасност

Жалко е, че пластмасовите играчки, особено по-евтините, могат да се счупят лесно, като потенциално оставят остри ръбове и малки части, които могат да причинят нараняване  – особено ако децата са във възраст, в която всичко, с което се сблъскват, се поставя в устата. Дървесината, тъй като е по-издръжлива и здрава, е с много по-нисък риск от предизвикване на такъв тип травми.

Дървените играчки могат да подпомогнат физическото, умственото и емоционалното развитие на детето. Това е един свят на игра, който децата и родителите могат да открият заедно и да създадат незабравими спомени заедно.

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола