Как да се обличаме на слоеве?

Как да се обличаме на слоеве?

15.02.2019

Когато температурите навън падат стремглаво надолу, е точното време да научим малко повече за обличането на пластове и защо то е толкова предпочитано не само в България, но и сред чуждестранните модни икони.

Има няколко основни неща, които е добре да знаете, за да се превърнете в истински професионалист, а най-важното от тях е, че в момента „layering” е най-големият тренд и не зависи дори чак толкова много от климатичните условия. Обикновено тези, които успяват да го постигнат, без да изглеждат като човечето от „Мишлен” в градска среда, изглеждат с много по-ярък и запомнящ се стил.

А ето и няколко основни правила, които могат да помогнат на всички начинаещи в модата да намерят това, което „работи” за тях и което подхожда на фигурата и начина им на живот.

Обикновено напластяването започва от горната част на облеклото ви. Не че при комбинирането на панталони, рокли и поли не могат да се получaт интересни съчетания, но те са малко по-ограничени и понякога може да залитнат в странностите.

Винаги изграждайте визията си от първия слой, който е най-близо до тялото ви. Имайте предвид, че от него ще се вижда най-малка част, може да е поло или интересна яка, или пък маншет. При екстремно ниски температури и в случай че прекарвате много време на открито, заложете на термо бельо и естествени материи като фина вълна.

Следващата част (среден пласт) ще бъде доста повече на показ, така че там може да си позволите да експериментирате с текстури, цветове и модели. Нека най-долната дреха да е максимално прилепнала, а следващата може да си позволите да е една идея овърсайз, за да изглежда добре и да не очертава първия слой. Със средните пластове може и да не спирате дотук, а да добавите още нещо. Например започвате с плътно боди или поло, след това пуловер и отгоре обличате риза на каре. Няма никакви ограничения, а напротив – спокойно може да „играете” с материи и шарки.

Всеки тип яке, тренч, пончо, пелерина или шал би ви свършил работа за външен слой, в зависимост за кой точно сезон наслоявате и какви са температурите. Това ще е завършекът на тоалета ви и ще бъде изложен в най-голяма степен на показ. Помислете за дължината. Най-често се избира по-дълго палто или яке, но в случай че времето навън и слоевете отдолу позволяват, спокойно може да използвате и късото си кожено яке. Обикновено то се носи незакопчано, за да се виждат пластовете и да се акцентира върху тях.

Играйте и с цветовата гама. В случай че не искате да разграничавате ясно различните части, изберете всички дрехи в допълваща се гама, за да може впечатлението от цялостния ви тоалет да е все едно сте в един цвят. Ако искате да подчертаете слоевете, заложете на координиращи си комбинации или принтове.

Къса карирана рокля, Bershka

В момента доста актуални са сукманите от 90-те години, а те са много подходящи за този тип на обличане. Сложете отдолу поло, избраната основна част от облеклото и завършете с плетен пуловер, дори с леко паднало рамо или модерния „cold shoulder”.

И за да докажем, че понякога правилата изобщо не са задължителни, предлагаме да изпробвате визия с първи слой овърсайз бяла риза (може да вземете назаем от гадже, съпруг или брат), отгоре прилепнала блуза/пуловер и кожено яке. Цялостният тоалет със сигурност ще напомни за онази бунтарска искра, скрита във всяка от нас, която само чака да бъде разпалена.

Освен при дрехите, в последните колекции на брандовете, бижутата също се напластяват. Редувайте по-къси и по-дълги колиета, за да привлечете вниманието към отделна част от фигурата или тоалета си. Изглежда много стилно и сякаш сте вложили доста старание.

Няма и неподходящ сезон за наслояването. С дрехи с различна материя и дебелина може да го правите с голям успех през зимата и преходните сезони. Експериментирайте с пропорциите и в момента, в който намерите себе си, това е перфектният начин да изглеждате стилно и едновременно с това да ви е топло.

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола