Цветни акценти в мъжкото облекло

Цветни акценти в мъжкото облекло

19.01.2019

Как да комбинираме цветовете в модата за мъже?

Замисляли ли сте се, че често мъжката мода е доста по-обрана откъм цветове и комбинации, особено когато става въпрос за официални костюми и строг дрескод. Предизвикателство за всеки един представител на силния пол с афинитет към модата е да намери добър баланс между доминиращите цветове на костюмите и ризите и цветовете – акценти на аксесоарите като вратовръзки/папийонки, джобни кърпички и бижута. Комбинирането на цветовете не е лесна задача, но е един от отличителните белези на истински добре облечения мъж.

Цветът идва от всеки един елемент, който поставите върху тялото си. Големите видими дрехи като костюми и ризи са “платното” – цветът, който служи като основа за всички акценти, които се добавят. Те са най-видимата част от облеклото, но не е задължително да го определят.

Неутрално платно като тъмносив или черен костюм, комбиниран с бяла риза, ще насочи вниманието към други детайли. Ако искате хората да забележат конкретен акцент – нови очила, часовник и дори да добавите нещо по-закачливо като цветна папийонка и кърпичка в джоба – можете да го направите, без да прекалите, като оставите  облеклото „платно”  просто и приглушено. Носете неутралната цветова гама с цветни акценти за най-балансиран вид.

Комплект папийонка и кърпичка Andrews/

Синьото „платно” (тъмносин костюм или светлосиня риза) е традиционна база за мъжкото облекло и често се възприема като по-младежко и не толкова строго. То добавя повече цвят от напълно неутралната база, доста по-забележимо и разпознаваемо е, но и донякъде ограничава откъм цветове за съвпадение. Имайте предвид, че някои нюанси не стоят добре със синьо. За строг дрескод носете синьо с цветове в кафявата гама или тъмнооранжевата. При неформална обстановка може да си позволите и смели комбинации като розово и дори жълто.

Структурен костюм Teodor

Цветното „платно” (ярко оцветени / рисувани ризи или цветни спортни сака) може да бъде поразително, но трудно да се съчетае. Носете акценти от допълващи се цветове, за да бъде цветната база основен нюанс.

Риза в ярко каре Teodor

За господата, които предпочитат базата в облеклото им да е в неутралната гама, усещането за цялостното облекло ще се дефинира от по-малките акценти. Един наглед скучен черен или сив костюм може да изглежда много различно, когато започнете да сменяте ризата, вратовръзката, джобната кърпичка и други акценти, които вървят с него.

Вратовръзките и папийонките са най-често срещаният аксесоар за мъжете в бизнес средите. Те изглеждат най-добре, когато са или от подобно семейство на цветовете като ризата под тях (например лавандулова вратовръзка върху светло синя риза), или допълнителен цвят за контраст.

Лилава вратовръзка Teodor

Възможно е да прибавите акцент и с един малко по-нетипичен аксесоар извън облеклото, а именно – мъжката чанта. Повечето мъже намират за най-практично да притежават черна или кафява чанта и я съчетават с обувките и колана. Сините основи се комбинират добре с кафява кожа, по-неутралните основи са най-добри с черно, а за по-ярки бази предлагаме да пробвате синя кожена чанта.

Синя кожена чанта Andrews/

Създаването на добре подбрано облекло не е толкова трудно, стига да  комбинирате подходящо базата и акцента. Първата осигурява фона, върху който работите, а акцента определя цветовата схема. Акценти, подобни на цветовете на „платното”, ви дават едноцветен вид. От друга страна, акцентите, които контрастират с допълващите се цветове, създават балансиран външен вид. Истинският ключ е да се уверите, че всички те правят едно и също нещо – микс от няколко съответстващи акцента и няколко контрастни може да изглежда тотално некоординиран,  а не умишлен. Изберете подход – съвпадение или контраст- и се придържайте към него, когато изграждате външния си вид.

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола