Как да изберем зимно яке

Как да изберем зимно яке

19.01.2019

Намирането на подходящо яке е от съществено значение за един приятен и поносим зимен сезон, така че залагайте на качество, а не на количество. По-добре е да имате едно или  две якета, които наистина да ви държат топло, когато сте навън, а не цяла  колекция, която само заема място в гардероба и не е подходяща за температурите през януари.

Зимното яке обикновено е яке, което има допълнителна изолация и леко по-удължен силует, за да предпази тялото ви от хапещия студ. Тези якета са предназначени да поддържат тялото ви топло и да ви предпазят от всички неприятни елементи на зимата: сняг, суграшица и леден вятър.

Ски яке ELLESSE KATI от Sport Vision

Когато търсите топло зимно яке, отново е важно да имате предвид къде смятате да го носите през по-голямата част от времето си. В случай че сте запалени планинари и скиори и често зимата прекарвате повече дни в планината, добре е да заложите на т. нар. „технически” якета. Тези якета включват повече технически характеристики, като например качулки, съвместими с каска, по-добра вентилация, предназначена за дейности с висока интензивност, където може да се появи изпотяване, и са изключително олекотени. Лесно се опаковат. Ежедневните „градски” якета са малко по-стилни и залагат на комфорта с по-големи качулки, понякога  подплатени с кожа и меки джобове, за да пазят ръцете ви от студа. Разбира се, има модели, които съчетават и двата вида характеристики. Въпрос на лични предпочитания и начин на живот е какво ще изберете.

Друга важна част от избора на зимно яке е да подберете пълнежа на дрехата, който служи за изолация на тялото ви от студа. Има два основни вида: гъши пух/пера или синтетична вата,  а напоследък на пазара се появява нов вид – млечна вата.

Гъшият пух е най-леката  изолация на пазара, така че ако теглото и размерът са проблем за вас, заложете на него.  Имайте предвид, че пазарувате зимно яке, което не е предназначено за влажни условия. Ако прекарвате  зимата в сух, студен климат, пухеното яке ще изпълни пълния си потенциал и ще ви защити добре. Когато са мокри, перата се сплъстяват и губят много от своите изолационни свойства.

Дълго яке Miss Sixty от Totally Erected

Синтетичната вата, от друга страна, като цяло е по-обемиста и тежи повече, отколкото пуха, Предимството ѝ е , че има по-ниска средна цена и може да издържи на мокър климат. Ако искате да носите зимното си яке, без да се тревожите и да не се притеснявате за промяна в условията, заложете на този вид пълнеж.

Хубаво е да избирате модели с качулка, тъй като по-голямата част от топлината на тялото ни се отделя през главата. Носенето на качулка не само ви предпазва от дъжд, вятър и сняг, но също ще ви помогне да запазите тялото си топло, докато сте вън на зимните условия. В идеалния случай качулката би била подвижна и с възможност да се наглася плътно около главата ни.

Яке Benetton

Разбира се, носенето на топло яке не изключва необходимостта да се обличате добре и под него. Затова е важно да предвидите място за наслояване на дрехите, когато търсите подходящия размер. Пробвайте следващия номер от това, което обикновено избирате и сравнете размерите. Ако вдигнете ръцете си високо над главата си, тялото ви все още ли е покрито?

В момента във всички обекти на Mall Plovdiv текат разпродажби и е изгодно да вземете нещо качествено на половин цена. Всички марки за дамска и мъжка мода предлагат немалко разнообразие от модели, а вие трябва да се спрете само на вид, цвят и да намерите вашия си размер, който да направи зимните разходки топли и уютни 🙂

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола