Рецепта за дните вкъщи
21.12.2018Как да си направим джинджифилово лате у дома?
Празничният сезон се измества все по-рано с всяка изминала година и още от средата на ноември около нас ухае на Коледа. Един от традиционните аромати е този на канела и джинджифил, а един от най-популярните Инстаграм кадри – джинджифиловото лате. Вкусът му съчетава сладост и пикантност, а днес ще разкрием и как може да си го приготвите у дома. Няма да ви отнеме повече от 10-ина минути, а музикалният фон от коледни песни е задължителен.
Нужни съставки:
- 1/2 чаша силно кафе (или два шота еспресо)
- 1 супена лъжица меласа
- 1 супена лъжица кленов сироп
- 1/2 чаена лъжичка зелен джинджифил
- 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
- 1/2 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 3/4 чаша мляко
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете кафето, меласата, кленовия сироп, джинджифила, индийското орехче, канелата и ванилията. Разбъркайте добре, докато се смесят. Разпределете равномерно течността в две чаши за кафе.
Загрейте млякото, докато започне да кипи в малка тенджера на котлона или в микровълнова фурна. За да направите пяна, използвайте малко електрическо миксерче, като това за фрапе, или поставете млякото в буркан с плътно прилепваща капачка и енергично разклатете. Изсипете млякото по равно в двете чаши, а с лъжица оберете пяната и я разпределете по повърхността.
Завийте се уютно в любимото одеяло и се поглезете с коледен филм или предпочитана книга.