Кампания „Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!“

Кампания „Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!“

11.11.2016

Това е кампания, зад която стоят всички институции, свързани с безопасността на пътя: Министерство на вътрешните работи, Пътна полиция, Български червен кръст, Българска браншова асоциация за пътна безопасност. Тя е част от Акция „Зима”, която от 11 до 20 ноември навлиза в своя втори етап – кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. По идея на United Colors of Benetton 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя. Кампанията се провежда под надслов „Обличай се цветно! Запази живота си на пътя!”

 

Идеята всъщност тръгва от Джулиана Бенетон която собственоръчно  започва да плете  на ръка пуловери в ярки цветове,  което предизвиква фурор в следвоенните години на Втората световна война. Това е време, когато традиционно хората носят тъмни цветове и цветните пуловери на фамилия Бенетон разчупват статуквото не само от модна гледна точка, но и всички забелязват, че с цветните дрехи хората се виждат по-добре навън.  Всички приветстват и тази способност на дрехите да помагат при открояването на хората на улицата, защото това се оказва изключително ценно в тежките следвоенни години, когато уличното осветление е слабо и недостатъчно.

Днес, уличното осветление е в пъти по-добро. Всички ние караме бързи коли, което скъсява времето за реакция от страна на шофьора. Тревожната статистика сочи, че до м. септември т.г. броят на пътнотранспортните произшествия е толкова, колкото са били за цялата минала 2015 година. Наложително е да бъдат взети всякакви мерки за ограничаване на тази силно негативна тенденция, свързана с фаталните злополуки с пешеходци на пътя. Ето защо Министерство на вътрешните работи, СДВР, Българският червен кръст, Българска браншова асоциация за пътна безопасност и United Colors of Benetton обединяват усилия, за да призоват, че цветните дрехи биха могли да бъдат вашата допълнителна защита на пътя. От значение за вашата безопасност се явяват дрехите, с които сте облечени на улицата. Институциите застават зад идеята, че пешеходците могат да съблюдават за своята безопасност като подбират цветовете на дрехите си и дрехите на децата си, които са най-уязвимите участници в движението на пътя. Benetton в качеството си на един от най-големите ритейлъри на пазара, чието ДНК е заложено в цветовете подкрепя инциативата и дава своя принос да се откроят ползите от носенето на цветни дрехи през есенно-зимния период на годината.

Статистиката сочи, че от 01.01.2016 г. до 30.09.2016 г. в страната са регистрирани 5639 (при 5468 за същия период на 2015 г.) тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 525 (за 2015 г.- 541) и са ранени 7132 граждани, от които 5197 леко и 1935 тежко ранени (за 2015 г. – 6798). Загинали са 32 деца – повече отколкото през цялата 2015 г., а други 1015 са ранени. Една цяла класна стая е останала завинаги празна.

Елате на 16 ноември в 13:00 ч пред НДК, облечени цветно и станете част от кампанията, която ще бъде изпълнена с песни, игри, състезания и много награди! Очакваме ви!

Намери в мола