Как да подготвим детето си за новата учебна година

Как да подготвим детето си за новата учебна година

13.09.2016

Когато лятото е към своя край и първите по-хладни дни настъпят, идва време да помислим за предстоящата учебна година и как да направим прехода от безгрижието на лятната ваканция към ходенето на училище по-лесен за детето ни.  Подготовката за училище е необходима не само когато детето започва първи клас или сменя учебни заведения – добре е всяка година да прекарваме малко време преди 15 септември в планиране и организиране на учебната година, което да намали стреса за детето, а и за нас. Освен пазаруване на дрехи и учебни пособия е нужно да помислим и как да подготвим детето за ранното ставане, писането на домашни и всички останали активности, свързани с учебното и свободното му време. Ако включим детето си в този процес, това може да се превърне в прекрасен начин да прекараме малко повече време заедно и по-добре да разберем неговите притеснения, свързани с първия учебен ден.

Предлагаме ви няколко лесни съвета, които ще ви спестят свързания с началото на учебната година стрес и ще осигурят успешното обучение на малчугана в училище и у дома:

shutterstock_334447184

1. Преустановете училищната рутина постепенно

Когато децата са свикнали да тичат и играят навън докато се стъмни, внезапното ранно ставане и пътуване към училище може да им се отрази негативно. За да улесните този преход, използвайте дните преди 15 септември, за да им помогнете да влязат в подходящ ритъм, като всяка вечер ги карате да си лягат и стават все по-рано. Убедете се, че детето ви спи поне 10 часа всяка нощ.

Дните преди старта на учебната година са подходящо време и да заредите детето си с положителна енергия и очаквания – говорете с него за всички нови и полезни неща, които ще научи, новите и старите приятелства, които го очакват в класната стая, училищните екскурзии и другите забавни дейности, съпровождащи ученето.

shutterstock_418212442

2.Не ограничавайте изцяло времето за почивка и игра сред природата

Стартът на учебната година означава много нови занимания и отговорности за детето. Освен времето прекарано в училище и в подготовка на домашните, децата посещават и много извънкласни дейности, сред които допълнителни уроци, занимания и спорт. Въпреки натовареното всекидневие е хубаво да предвидите време за почивка и игра всеки ден, като е най-добре е това да се случва далеч от компютъра и телевизора вкъщи. Дайте свобода на малчуганите да изберат сами занимания и хобита, които ги вълнуват и им осигурете свободно време, което да им посветят.

shutterstock_224867245

3. Създайте ред в графика на детето си и му помагайте да бъде по-организирано всеки ден

В момента, в който детето прекрачи прага на класната стая, то ще трябва да взима много самостоятелни решения и да прави различни трудни избори без вашата подкрепа. Подгответе го за това като разговаряте с него за отговорностите, които го очакват и за това как да се справя успешно с тях. Обяснете му как само да подрежда чантата си, да организира задачите и времето си – това ще му помогне да си изгради полезни навици и да се чувства по-уверено в училище.

shutterstock_191182793

4. Планирайте пазаруването на дрехи и училищни пособия възможно най-рано

По този начин не само ще си спестите стреса от пазаруването в последната минута, но и ще имате по-голяма възможност да се възползвате от намаленията, съпътстващи връщането на училище.  Подредете гардероба на детето и разчистете всичко, което вече е прекалено малко, захабено или скъсано. Направете списък на необходимите дрехи и аксесоари, от които то се нуждае и се заемете с пазаруване. Отделете един ден, в който да си набавите всичко, от което ученикът се нуждае. Превърнете деня в приятно преживяване, като правите периодични почивки за храна и сладолед. Въпреки различните изисквания на учителите набавете и основните учебни пособия като химикали, тетрадки, моливи, блокове за рисуване, папки и т.н.  Използвайте пазаруването в забавен начин да научите детето да поема отговорност и да взима само решения за това какво да се закупи в рамките на определен бюджет.

shutterstock_141106657

5. Започнете да планирате седмичното меню на детето в училище и вкъщи

Бъдете креативни и направете списък от здравословни храни, които детето ви обича и може да носи със себе си в училище, за да предотвратите консумирането на прекалено много захар и вредни храни в междучасията.  Планирайте закуска вкъщи, за да бъдете сигурни, че ученикът ще може да посрещне предизвикателствата на деня си с достатъчно енергия. Ако решите да приготвяте обяд, който той да носи на училище, купете забавна кутия и набавяйте всичко необходимо през уикенда, за да сте сигурни, че детето ви се храни добре.

shutterstock_421239523

6. Подгответе се за писането на домашни отрано

Определете точни часове и място, където детето ви да подготвя уроците си – по този начин то ще бъде по-организирано и ще се справя по-добре в училище.  Изберете добре осветено и уютно място у дома, където да разположите бюрото му.  Опитайте се да използвате мястото само за това и редовно да почиствате бъркотията наоколо. Установете точно определени часове от деня, които ученикът спокойно да посвети на домашните си, като винаги предвиждайте и време за почивка и леко раздвижване. Изключете телевизора, компютъра и всякаква друга техника, която би му пречила да се съсредоточи и бъдете на разположение, ако то има нужда от помощ.

Въпреки старта на учебната година, не забравяйте, че детето ви има нужда от забавление и свободно време. Заповядайте в мола, където можете да се разходите заедно, да похапнете нещо вкусно, да гледате филм или някое от безплатните ни детски представления. Ще ви очакваме!

Намери в мола