Книгите, които трябва да сложиш в плажната чанта през август

Книгите, които трябва да сложиш в плажната чанта през август

21.07.2016

Според Владимир Набоков „Да знаеш, че имаш нещо хубаво да четеш преди лягане, е сред най-хубавите усещания“. Същото нещо можем да кажем и за лятната  ваканция – да знаеш, че няколко заглавия те чакат в куфара по пътя за морето кара мозъка ти непрестанно да върти монтаж от кадри включващи теб, солена вода и широкопола шапка. За да ти спестим ровенето из купища книги, селектирахме за теб 5 заглавия, които да ти правят компания в мързеливите дни до септември, а защо не и след това:

1. „Добрият късмет на момента“ – Матю Куик

„Добрият късмет на момента“ е едва вторият роман за възрастни на Матю Куик, който привлече вниманието на любителите на книги с нашумялото преди няколко години заглавие „Наръчник на оптимиста“. С разгръщането на страниците се запознаваме с Бартолъмю Нийл, който е живял с майка си цели 38 години, преди тя да си отиде и той да осъзнае, че няма абсолютно никаква представа как да се оправя сам. Червенокосата му терапевтка Уенди смята, че той трябва да намери своя път, но за човек ограничил контакта си със света само до неделното ходене на църква и до библиотеката, това се оказва непосилно начинание. Ключът към изхода от трудната ситуация идва под формата на писмо от Ричард Гиър, агитиращо за бойкот на олимпийските игри в Пекин, а историята продължава с пътешествие до Канада в търсене на отговори и множество откровения подписани от Бартолъмю и адресирани до известния актьор.

2. „Не съм от онези момичета“ – Лена Дънам

След прочитането на няколко страници ще имаш чувството, че самата Лена се е излегнала до теб на шезлонга и увлекателно ти разказва поредната история от объркания живот на едно момиче, израснало в семейство на артисти в града, който никога не спи. В книгата Дънам разказва за всички преживявания, през които момичетата минават, за да намерят своето място в света – влюбването, самотата, 10-те килограма отгоре, да се налага да се доказваш в стая пълна с два пъти по-възрастни мъже, търсенето на истинската любов и вярата, че именно твоята история си заслужава да бъде разказана.

3. „Брит-Мари беше тук“ – Фредрик Бакман

Авторът на бестселърите „Човек на име Уве“ и „Баба праща поздрави и се извинява“ представя своя нов роман, разказващ историята на 63-годишната Брит-Мари, живееща в малко градче, което жадува да спечели поне един футболен мач. По-запалените читатели веднага ще разпознаят Брит-Мари от „Баба праща поздрави и се извинява“, където компулсивната ѝ придирчивост е обяснена с трагичното ѝ минало, в което тя винаги е била пренебрегвана и забравяна от хората около нея. След 40 години брак, тя напуска големия град и неверния си съпруг и попада в Борг – градче, преминало през финансова криза, след която са останали единствено табелки „Продава се!“, една вмирисана на бира пицария и огромна любов към футбола. Това, което следва след срещата на Брит-Мари с местния младежки отбор, може само да се опише като трогателна история за сила и надежда, за вторите шансове и ударите, които все пак преминават голлинията – на игрището, а и в живота.

4. „Елизабет е изчезнала“ – Ема Хийли

Дебютният роман на Ема Хийли се концентрира върху Мод – 80-годишна жена, която постоянно забравя. Доказателство за това са безбройните изстинали чаши чай и фактът, че на моменти не разпознава дома си, а понякога дори и дъщеря си. Единственото, в което тя е сигурна е, че най-добрата ѝ приятелка Елизабет е изчезнала. Въпреки нарастващото ѝ безпокойство, никой не взима Мод насериозно в опитите да разплете мистерията и да намери Елизабет. Но дори и разпадащата се заради деменцията ѝ памет не може да спре търсенето, подкрепено от написани на ръка бележки, които тя оставя на себе си. Въоръжена с тях и чувството, че най-добрата ѝ приятелка се нуждае от помощта ѝ, Мод решава да открие истината, без значение какво ще ѝ коства това.

5. „Неграмотното момиче, което можеше да смята“ – Юнас Юнасон

Ако вече си разлиствал първия роман на Юнас Юнасон, сигурно и тук ще очакваш непредвидимости на повечето страници и невъзможности във всяка глава и няма да останеш разочарован. Историята проследява удивително умната Номбеко – южноафриканско момиче, от което никой не очаква големи постижения. В началото на историята я срещаме, растяща без никакви перспективи в негостоприемния Совето.  Принудена да работи от най-ранна възраст, тя може да смята чудесно и никога не пропуска да научи нещо ново. Мечтата ѝ да живее в библиотека я праща на невероятно пътуване от гетата на Совето до строго секретно правителствено съоръжение, където тя неволно помага за създаването на седем секретни атомни бомби, преди да избяга в Швеция, където среща двама ексцентрични братя близнаци.
Невероятната способност на Номбеко да обръща всяка ситуация в своя полза ѝ позволява умело да навигира всяка ситуация, дори когато са намесени ядрена бомба, израелски агенти, любов, шведският министър-председател, китайският президент и самия крал на Швеция.

Намери в мола