Селекция пуловери: топла прегръдка за нея

Селекция пуловери: топла прегръдка за нея

11.01.2016

текст и селекция Антония Йорданова
фотография Диляна Флорентин

Ще намерите правилния подход към плетивата тази зима само, ако престанете да гледате на тях като на необходимост. Това, че са сред любимите сезонни дрехи е безспорно, но хубавото е, че вече имат много по-важна и многопластова функция от това просто да ни стоплят, когато трябва.

При пуловерите можехте да намерите огромно разнообразие от така наречените „коледни“ модели. Те имат характерните за периода мотиви – снежинки, геометрични плетеници и др., решени в червено, зелено и бяло. Истинска истерия, обаче предизвикаха далеч по-очакваните, често и доста кичозни варианти, пожънали огромен успех в предколедната треска – такива с анимирани герои, умилителни меченца, снежни човеци и дори пуловери – елхички! За тези, които въпреки празничното настроение не бяха готови да направят компромис със стила си имаше и по-елегантни и нетрадиционни в цветово отношение – такива с по-елегантно намигване към Коледа и сезонните настроения. Именно някои от тези по-умерените разработки, които напомнят за скандинавските страни и една определена, по-северна стилистика могат да бъдат част от визията ви и след края на празниците. Те си партнират добре с деним, с различни карета, райета, точици и други, но вече едноцветни плетива. Можете спокойно да ги ползвате в разгара на зимата в най-ежедневния, ваканционен стайлинг, където се търси удобство и топлина – тъкмо ще запазите за по-дълго и коледния дух!

В случай, че търсите модерния прочит на пуловерите, то и тук, съвсем, както при мъжките модели, акцентът е поставен на вариантите, които сякаш са вдъхновени от домашните ръкоделия. Ще ви направи впечатление, че или са много вталени или са оувърсайз. Вталените пуловери и поло пуловери са препратка към 60-те и 70-те и са по-лесният избор, но съм се спряла на тези, които обикновено будят повече недоумение в дамите, които сякаш не са готови да жертват женствените си извивки в името на надеждната защита от студа – именно тях бързам да успокоя! Вярно е, че са груби, често развлечени и никак не предполагат да подчертаят най-доброто от фигурата, но дизайнерите и стилистите през този сезон съветват да бъдете експериментатори и да дадете шанс на дрехите, които сякаш не вървят в комплект, но се срещнат за една нова градска и не така небрежна визия, както вероятно си представяте.Затова удобните и широки пуловери тази година се носят с пола-молив, с клин и къси панталони или с ефирна риза, и дълга пола. Вместо ниски ботуши с дълбоки грайфери добавете боти на висок ток или дори чизми!

Пуловерът се превръща в опорна точка на така наречения layering или познат като напластяване – подход в обличането, който изисква мисъл, комбинативност и смелост. Ако не сте били такива експериментатори до момента, предлагам да започнете с нещо близко до гамата на пуловера и без да влизате „ на дълбоко“. Ако сте сложили къса пола или панталонки, например можете да добавите цветни чорапогащи или клин, който да допълни и завърши цветово сета. Ако пък сте се спрели на риза, нека е в светъл цвят и от по-ефирна материя – хубаво е дори да се подава отдолу, из под пуловера! Не забравяйте още, че избирайки широка горна част е добре в долната да има slim силует или нещо по-спокойно като линия. Разбира се, не бих искала да изглежда сякаш пуловерът не крие известни рискове – напротив! Това, че е обемен, а най-актуалните модели са тези с груба плетка означава, че дамите с подчертан бюст или по-пухкави рамене и ръце трябва да бъдат особено внимателни! Те могат да заложат на модели с по-дълбоко деколте, по възможност във V форма и такива, които не са от най-пищните като мотиви и текстура. По същите критерии е добре да избягват и поло пуловерите, които задължително окрупняват горната част на тялото. По-фините и високи жени имат пълната свобода да опитват опциите на този тренд – плетени блузони или рокли, , пуловери с права кройка и срязване над пъпа и всички останали екстравагантности, които ще срещнат по магазините.

При жилетките важат почти същите правила, но има една особеност и тя е, че тук вече изцяло се вижда какво носите отдолу, а не се търси само допълващ ефект, както при пуловерите. Отново е важно да се фокусирате над разнообразието в материите и в дължините, за да се получи успешно наслояване. За всеки ден можете да ползвате жилетката с дънки и тишърт или джинси и риза. Ако пък женственият и често пъти етно облик на така актуалните препратки от 70-те са по-близки до вас, можете да сложите дълга ефирна пола с лека риза и забележими бижута или дънкова риза и къса велурена пола с ресни – и двата варианта ще изглеждат прекрасно с плетена жилетка отгоре! Никога не оставяйте два пласта дрехи да завършат на едно и също ниво – част от успешната игра на напластяването е в „случайното“ разминаване!

 

UNITED COLORS OF BENETTON, 109,90 лв.
пуловери

 

RIFLE от TEMPO CASUAL, 172лв.
пуловери

 

PEPE JEANS от FUSION, 200 лв.
пуловери

 

G-STAR RAW от FAN POINT, 289 лв.
пуловери

 

RIFLE от TEMPO CASUAL, 150лв.
пуловери

 

REPLAY, 430 лв.
пуловери

 

Възглавница от KREO, 35.50 лв.
пуловери

 

Чаша от KREO, 16.50 лв.
пуловери

 

Гривни от GLAMOUR LUX, 33.50 лв.
пуловери

 

Обувки Paolo Botticelli, 59 лв.
пуловери

 

Шапка G-STAR RAW от FAN POINT, 69 лв.
пуловери

 

Дънки MI-LL by Millionaire, 175 лв.
пуловери

 

Слънчеви очила EMPORIO ARMANI от JOY OPTICS, 330 лв.
пуловери

 

LÁBSOLU NARCISO RODRIGUEZ, 215 лв.
пуловери

Намери в мола