Всичко, което трябва да знаеш за Хелоуин

Всичко, което трябва да знаеш за Хелоуин

29.10.2015

Хелоуин е супер забавен, факт. Но произходът му не е чак толкова забавен. Денят на Вси светии произлиза от древният келтски празник Сайман. В края на жътварския период келтите празнували своята нова година и се подготвяли за суровия зимен сезон.

Поверието гласи, че в нощта на 31-ви мъртвите се завръщали в света на живите, за да намерят тяло, в което да се вселят. Подобно на кукерите, келтите намятали кожи върху телата си, за да не бъдат разпознати от тъмните духове. Те оставяли
и малък дар под формата на тиква с надеждата да надвият злите сили и да преживеят зимния период. Върху тиквата често било гравирано лице в чест на загиналите роднини.

С годините и развитието на цивилизацията, празнуването му става все по-лековато, забавно и популярно по цял свят. Ние, българите, не правим изключение. Прочети какво те очаква в Mall Plovdiv по случай Хелоуин. А за да го отпразнуваш със стил, чети надолу нашите практични съвети за украса, грим и костюми.

Как да гравираш тиква в 5 прости стъпки

Хелоуинските фенери са идеалната есенна декорация за дома. Направата им, от своя страна, може да бъде изключително забавна. Следвай 5-те прости стъпки, описани по-долу, за да гравираш своята тиква както никога преди.

Избери перфектната тиква

Изборът на тиква е първата стъпка към изработването на фенер за Хелоуин. По-малките тикви са идеални за целта. Това се дължи на тънката им кора. Тя улеснява значително гравирането. Тиквата непременно трябва да има плоско дъно, за да бъде фенерът възможно най-стабилен. Форма трябва да бъде съобразена и с изображението, което ще бъде издълбано. Избягвай тикви, които имат натъртвания или вдлъбнати. Колкото по-добре изглежда една тиква, толкова по-здрава е тя. Липсата на недостатъци по кората означава, че твоят хелоуински фенер ще краси за дълго дома ти.

Използвай лъжица за сладолед

Издълбаването на меката част на тиквата е най-трудоемката част от целия процес. От друга страна, същата тази част е и перфектното извинение за приготвянето на крупно количество тиквеник. Ключът към лесното издълбаване е използването на лъжица за сладолед. Ако замениш старата си лъжица с тази за сладолед, ще имаш перфектния захват и едва ще усетиш натоварването в китката. Докато дълбаеш имай предвид, че най-подходящата дебелина на кората е малко над 2см.

Избери си шаблон

Разгледай различните шаблони в интернет и избери любимия си дизайн. Златното правило при избора е разчупването на традициите. Дизайните с лица и триъгълници са класика, но не трябва да се ограничаваш до тях. Не е нужно изображението да бъде свързано с Хелоуин, важното е да ти допада. След като избереш своя дизайн го принтирай на хартия. Залепи шаблона върху тиквата с тиксо (повярвай ни, не искаш да зацапаш кората с лепило). След това вземи остър нож и внимателно очертай контурите на изображението с него. Веднъж направиш ли го, е време за същинската част – гравирането.

Или пък използвай форма за сладки

Ако горният вариант ти се вижда твърде сложен или не си особено сръчен, имаме втора опция за теб. Вместо да принтираш шаблон, можеш да използваш форми за сладки. Техниката е нестандартна, но действа безотказно. Освен формите за сладки, ще ти трябва и малък чук. Идеята е с помощта на чука да отпечаташ избраната форма възможно най-дълбоко в кората на издълбаната тиква. След като извадиш забитата форма, са ти нужни само няколко бързи замаха, за да довършиш украсата. Ако повториш метода с всяка една от формите за сладки, ще се изненадаш приятно.

Запази шедьовъра си

Воала, фенерът ти за Хелоуин е готов! Единственият недостатък е срокът му на годност. Основната причина фенерът да увехне бързо е образуването на мухъл и засъхването на места. Ето защо вазелинът е подходящо решение на проблема. След като довършиш тиквения си фенер, не забравяй да намажеш обилно вътрешността му с вазелин. По този начин шедьовърът ти ще остане свеж за по-дълго.

Гримирай се като Арлекина от „Отряд Самоубийци“

Тази година позабравената Арлекина се завърна с пълна сила след като трейлърът на „Отряд Самоубийци“ стана интернет хит. Съучастницата на Жокера е един от най-популярните персонажи в 70-годишната история на „Батман“. Вдъхновени от превъплъщението на Марго Роби в ролята, ти представяме няколко лесни стъпки за една убийствена визия за Хелоуин.

Грим

Лицето трябва да бъде възможно най-бледо, но не и чисто бяло. Сенките на очите са в два различни цвята – синьо и тъмно червено. Гримът е запазената марка на Арлекина. Въпреки това не се престаравай с него. Целта е сенките да изглеждат размазани. Все пак, престъпниците нямат време да поправят грима си. След като добавиш яркочервеното червило, визията ще добие цялостен вид. Остава само да прибавиш последния детайл – татуировките. В трейлъра на „Отряд Самоубийци“ на бузата на Марго Роби се вижда малко сърце и надписа „Rotten”. Използвай очна линия, за да нарисуваш същите. Виж тук удобен и подробен видео наръчник за всяка от стъпките.

Коса

Раздели косата си на прав път и остави двa кичура пред лицето си. Вържи се на две високи опашки и ги накъдри. След това разреши опашките и ги тупирай. Трябва да изглеждаш леко разрошена. За завършек, оцвети със спрей едната опашка в синьо, а другата – в червено. Напръскай с лак, за да прическата издържи по-дълго.

Дрехи

За целта ще са ти нужни тениска, парти спрей за коса и ножица. Ако искаш да е перфектно, изтегли шрифта Jezebel от интернет и напиши Word или Photoshop “Daddy’s Lil’ Monster”. Изрежи буквите в шаблон и напръскай със спрея отгоре. След това направи няколко разреза по плата, където пожелаеш. Препоръчително е те да са около областта на корема и гърдите. Съчетай блузата, която си направиш, с кожени или дънкови къси панталони. Накъсаният черен чорапогащник е завършващият акцент в костюма ти за Хелоуин.

Преобрази се в котката от „Алиса в Страната на чудесата“

Ехидно усмихната котка е един от най-запомнящите се герои от „Алиса в Страната на чудесата“ и един от най-любимите персонажи за грим и костюм по случай Хелоуин. Незаплашвана от никого, тя е се наслажда дяволито на своя аутсайдерски статут. Чеширската котка е героят, който разкрива на Алиса всички странности на Страната на чудесата. Следвай стъпките описани по-долу, за да се преобразиш в едноименната котка със задоволна усмивка.

Грим

Гримът наподобява този от шейсетте години на ХХ век. Постарай се да издължиш края на сенките малко след веждите. Така повече ще заприличаш на котка. Следващата стъпка е поставянето на очна линия. Тя трябва да бъде дебела, издължена и драматична. След като контурираш носа в лилаво, нарисувай устата. Използвай черен молив за очи. След това добави зъбите като рисуваш малки триъгълници. Остава единствено да нарисуваш носа. Нарисувай триъгълник със заоблени краища с черен молив и го запълни. После добави отгоре сенки в тъмно лилаво. Така нослето ще придобие желания нюанс. Виж всички стъпки показани нагледно тук.

Коса

Вържи косата си на две високи опашки. Раздели едната опашка на две части. Тупирай едната част и я навий на малък кок.  Прикрепи мини кока с фиби близо до основата на опашката. Повтори с другата част. Целта е да получиш триъгълна форма след като съединиш двете части. Не се притеснявай, ако не ти се получи от първия път. Отнема известно време, за да успееш да уцелиш правилната форма. След като повториш абсолютно същата процедура с другата опашка е време да оцветиш косата си. Напръскай я обилно с тъмно лилав спрей докато не получиш желания резултат.

Дрехи

Основното в тази визия е гримът и косата. Дрехите трябва да са умерени, но недей да правиш компромис със стила си. Предлагаме ти да съчетеш визията със сива миди рокля и боти на ток. На фона на сивото, лилавите тонове ще изпъкнат още повече.

Надяваме се предложенията ни за грим и украса да са ти допаднали. Пожелаваме ти всяка от стъпките да мине като по вода. Весел Хелоуин!

Намери в мола